Hlavní obsah

Tunisané poprvé vybírali zákonodárce ve svobodných volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis
Aktualizováno

Obyvatelé Tunisu v neděli při prvních svobodných volbách v zemi vybírali své zástupce v Ústavodárného shromáždění. Hlasovat mají možnost poté, co po 23 letech padl autoritářský režim prezidenta Zína Abidína bin Alího. Byl ze země vyhnán. Hlasování, kterého se podle odhadů volební komise zúčastnilo téměř 70 procent oprávněných voličů.

Foto: Anis Mili, Reuters

Žena v Tunisu hlasuje při prvních svobodných volbách v zemi

Článek

Podle šéfa volební komise Kamála Džendubího bylo možné pozorovat "drobné" zastrašování voličů, jako pouliční demonstrace a pokračování kampaně ve volební den, což bylo proti stanoveným pravidlům. Některé politické strany následně dostaly varování, dodal.

Voliči rozhodli o 217 členech prozatímního parlamentu. Jeho úkolem bude vypracování nové ústavy, která by se měla stát základem demokratického uspořádání země. Parlament, jehož mandát nemá být delší než rok, rovněž jmenuje novou vládu. Volební místnosti se zavřely ve 20:00 středoevropského času.

Volí se poměrným systémem

"Ani jsem nezavřela v noci oko, tak jsem se těšila, že budu moci poprvé ve svém životě hlasovat ve svobodných volbách," řekla agentuře AFP dvaašedesátiletá žena, která čekala před volební místností v centru Tunisu již hodinu před jejím otevřením. Spolu s ní tam nedočkavě přešlapovaly tři desítky voličů pod dozorem šesti vojáků a tří policistů.

V tuniských volbách kandiduje celkem 81 stran. Favoritem je islamistická Strana obnovy (Hizb An-Nahdá) Rašída Ghannúšího, která by chtěla v zemi zavést "demokracii založenou na hodnotách islámu". Prioritami strany je parlamentní systém, boj s korupcí a nezaměstnaností, nezávislost soudnictví a respekt k rovnosti mužů a žen.

Z dalších uskupení by se do sněmu mohla dostat liberální Demokratická pokroková strana (PDP) Maji Džríbíové nebo levicové Demokratické fórum pro práci a svobody (FDTL).

Volí se podle poměrného systému, aby se zabránilo tomu, že parlament ovládne jedna strana. Předpokládá se, že hlasy se rozdělí rovnoměrně mezi Stranu obnovy, centristické a levicové strany, což bude vyžadovat koalice a kompromisy při psaní ústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám