Hlavní obsah

Tlumočníka, který se nevešel do českého letadla, s sebou vzali Američané

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě rodiny afghánských spolupracovníků, které se dostaly na kábulské letiště, se dostaly na palubu amerického evakuačního letadla. Dalších několik rodin se podle spolku Vlčí máky, který se o evakuaci spolupracovníků zasazuje, stále nachází u letiště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace na letišti v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

„Dvě rodiny z letiště se dostaly do amerického letadla,“ potvrdila Novinkám předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková.

Stanice CNN přinesla reportáž z letiště, kde hovořil afghánský tlumočník, který podle svých slov pracoval pro českou armádu a nedostal se s rodinou do českého letadla. Této a další rodině se dle Paškové podařilo dostat na palubu amerického stroje, který by měl mířit do Kataru.

Situace na kábulském letišti i v jeho okolí je značně nepřehledná, nicméně spolek má informace o cca pěti afghánských rodinách, jejichž členové měli v zemi spolupracovat s českou armádou a nacházejí se u letiště.

Foto: Vlčí máky/Facebook

Rodiny spolupracovníků, kteří čekají na letišti v Kábulu. Fotografii zveřejnila organizace Vlčí máky.

České ministerstvo obrany uvedlo, že se postaralo o všechny spolupracovníky, kteří byli zařazeni do programu.

Nechali nás stát na letištní ploše, řekl tlumočník, který pracoval pro ČR

Svět

V okolí kábulského letiště tálibánci zbudovali checkpointy a pro Afghánce je tak krajně obtížné se přes ně dostat. ČR se podařilo během tří letů evakuovat ze země 195 osob, přičemž podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) se zatím další let nechystá. ČR by podle něj případně mohla využít evakuační lety USA, případně Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám