Hlavní obsah

Těžce zkoušená Austrálie. Po ničivých požárech ji decimují lijáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie

Australský stát Queensland hlásí první oběť lijáků, které v posledních dnech postihly celý kontinent. Objevilo se tělo 75letého muže, který byl pohřešován od minulého týdne, napsala agentura DPA. Úřady zatím stále hledají 26letou ženu, která zmizela u vodopádů v oblasti Gold Coast.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy v AustráliiVideo: AP

 
Článek

Po ničivých požárech, které Austrálii sužovaly od loňského září, zasáhly oblast vydatné deště. Ty sice uhasily už většinu ohňů, do konce týdne by měly být uhašeny i zbývající dvě desítky, napsal server BBC.

Například v Sydney jsou srážky nejsilnější za posledních 30 let. Od pátku do středy tam podle meteorologů spadlo 391,6 milimetru deště, což odpovídá čtyřměsíčnímu úhrnu srážek.

Australské požáry zabily až miliardu zvířat. Desítky druhů včetně ptakopyska v ohrožení

Svět

Lijáky způsobily záplavy, přerušily elektrické vedení, vyvracely stromy a narušily veřejnou dopravu. V Sydney a okolí je bez elektrické energie na 20 tisíc domů.

Cyklóna Uesi, která se momentálně nachází nad Tichým oceánem, se přesouvá směrem k australskému Ostrovu lorda Howa. Ten se nachází asi 600 kilometrů východně od kontinentu. Odborníci se obávají, aby cyklóna oblast, která je od roku 1982 zapsána na Seznamu světového přírodního dědictví lidstva UNESCO, příliš neponičila.

Austrálii v posledním půlroce decimovala výjimečně dlouhá sezona požárů, která si vyžádala nejméně 33 životů a podle odhadů zahubila až jednu miliardu zvířat. Živel také zničil přes 3000 domů a shořelo asi 117 tisíc kilometrů čtverečních porostu, což téměř odpovídá rozloze Česka a Slovenska dohromady.

Reklama

Výběr článků

Načítám