Hlavní obsah

Televize ukázala údajnou pohřební ceremonii za Kaddáfího

Novinky,
Dauhá

Dubajská televize Al-Alán zveřejnila ve středu záběry, které údajně zachycují pohřební ceremonii za libyjského vůdce Muammara Kaddáfího před převozem rakví do pouště u Misuráty. Místo pohřbu je utajeno. Na záběrech jsou tři rakve, v nichž mají být těla Muammara Kaddáfího, jeho syna Mutasíma a bývalého ministra obrany Bakira Juníse. Samotné uložení do země záběr nezachycuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z údajného pohřbu Kaddáfího odvysílala dubajská televizeVideo: Reuters

 
Článek

O pohřbu Kaddáfího informoval v úterý vysoký představitel Národní přechodné rady (NTC) Abdal Madžíd agenturu Reuters slovy: „Právě byl pohřben do pouště se svým synem.“ Podle něj se nad těly ještě před převozem z Misuráty, kde byla vystavena, pomodlil Kaddáfího duchovní Chálid Tatúš, který s ním byl dopaden.

„Představitelé NTC převzali těla poté, co šejk ukončil ranní ceremonii a dopravili ho velmi daleko do pouště,“ dodal Madžíd.

Protože se NTC obávala, že by se hrob Kaddáfího mohl stát poutním místem jeho příznivců, nepředala tělo představitelům jeho kmene a nechala ho pohřbít na neznámém místě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé se chodí dívat na vystavené tělo Muammara Kaddáfího Video: Reuters

Pohřeb se uskutečnil až pět dní po dopadení a zabití Kaddáfího, což je v rozporu s islámem. Podle jeho zásad se mají mrtví pohřbít do dvou dnů. NTC přitom tvrdila, že vše proběhne v souladu s vírou.

Kaddáfí byl po dopadení zlynčován, nedostal se do rukou soudu jako Saddám Husajn, ale byl mučen a zastřelen. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Kaddáfího tělo v Misurátě

Okolnosti jeho smrti i smrti dalších jeho věrných požaduje prošetřit OSN i humanitární organizace Human Rights Watch a Amnesty International. [celá zpráva]

V Libyi našli chemické zbraně

Jednotky Přechodné národní rady (NTC) nalezly v Libyi chemické zbraně. Podle prohlášení člena NTC citovaného agenturou Reuters se je podařilo zajistit.

"Jsou z Kaddáfího éry a jsou pod dozorem, dokud je nebude možné předat," uvedl člen NTC na schůzce libyjské rady se zástupci Severoatlantické aliance v katarském Dauhá.

Kde přesně byly zbraně nalezeny, kolik jich bylo, ani o jaké látky se jedná, NTC nesdělila. Není ani jasné, zda jde o další nález. Chemické zbraně byly už nalezeny v poušti u Džufry. Zřejmě se jednalo o yperit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám