Hlavní obsah

Tchaj-wan vyslyšel žádost Číny a pomohl se záchranou převržené lodi rybářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodě tchajwanské pobřežní hlídky ve čtvrtek na čínskou žádost vyrazily pomáhat se záchranou posádky rybářské lodi, která se převrhla nedaleko Tchaj-wanem kontrolovaného souostroví Ťin-men. A to i přestože v Tchajwanském průlivu mezi oběma zeměmi v poslední době panuje zvýšené napětí.

Čínsko-tchajwanská záchrana posádky převržené rybářské lodiVideo: Reuters

 
Článek

Čína demokratický Tchaj-wan prohlašuje za vlastní území, vůči čemuž se ostrovní země silně vymezuje.

V posledních letech Číňané také zvýšili frekvenci svých vojenských aktivit poblíž Tchaj-wanu a agentura Reuters uvádí, že do jeho identifikačních zón protiletecké obrany zasahují téměř denně.

Přesto k místu, kde se ve čtvrtečních ranních hodinách převrhla čínská rybářská loď, vyslaly záchranné lodě úřady obou zemí.

Ministr zahraničí Wang: USA jsou posedlé potlačováním Číny, prohloubíme vztahy s Ruskem

Svět

Tchajwanská pobřežní hlídka hlásí, že se podařilo zachránit dva členy posádky a záchranáři též našli dvě těla. Dva lidé se stále pohřešují. Celkem se záchranné akce účastnily čtyři tchajwanské lodě a šest čínských.

Foto: Reuters

Čínsko-tchajwanská záchrana posádky převržené rybářské lodi

Šéf pobřežní hlídky Chou Mei-wu následně parlamentní komisi vypověděl, že tchajwanské lodě byly vyslány na základě žádosti čínských úřadů o pomoc.

Dodal, že podobné žádosti dostává Tchaj-wan od Číny poměrně často a záchranáři obou států v posledních přibližně třech letech společnými silami zachránili 119 životů.

„Vody jsou kolem Ťin-menu a Sia-menu úzké a spolupráce mezi Tchaj-wanem a Čínou je velmi důležitá,“ řekl závěrem.

Čínská pobřežní hlídka před měsícem začala v oblasti těchto dvou sousedících měst provádět pravidelné hlídky. Učinila tak poté, co dva Číňané zemřeli při snaze po vstupu do zakázaných vod utéct před tchajwanskou hlídkou.

Sjednocení s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, uvedla Čína po tamních volbách

Zahraniční

Tchaj-wan se proti tomuto opatření ohradil a nabádal svého souseda, ať udržuje „status quo“, protože napětí v oblasti by mělo být „kontrolovatelné“.

Rybářská loď se převrhla méně než dva kilometry od ostrova Dongding, a do zásahu se proto podle pobřežní hlídky zapojily i tchajwanské ozbrojené složky. O jejich úloze v operaci ovšem víc neřekla.

Obranné velitelství v Ťin-menu se pouze vyjádřilo, že od čínských úřadů neobdrželo žádnou výzvu k prohledání ostrova, ale v případě, že budou nějací přeživší i tak nalezeni, pak budou předáni pobřežní hlídce.

Reklama

Související témata:
Pobřežní hlídka

Výběr článků

Načítám