Hlavní obsah

Tchaj-wan navštíví naměstek amerického ministra obchodu. Čína varuje před dopady

Náměstek amerického ministra obchodu Keith Krach se chystá na oficiální návštěvu Tchaj-wanu při příležitosti slavnosti na počest zesnulého exprezidenta Li Teng-chueje. Krok podle agentury Reuters zasadí další ránu americko-čínským vztahům, které v poslední době ochladly nejvíce za několik desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Keith Krach

Článek

„Spojené státy vzdávají poctu odkazu prezidenta Liho tím, že pokračují v silných vazbách s Tchaj-wanem a jeho živou demokracií skrze sdílené politické a ekonomické hodnoty,” uvedlo ve vyjádření americké ministerstvo zahraničí.

Krachova cesta na ostrov se očekávala již od srpna, kdy tajemník americké diplomacie pro oblast východní Asie David Stilwell prohlásil, že Spojené státy budou usilovat o posílení vztahů s Tchaj-wanem a zahájí s ostrovní vládou ekonomický dialog.

Zemanův kancléř informoval čínského velvyslance o odstavení Vystrčila

Domácí

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin v pondělí ještě před potvrzením návštěvy prohlásil, že Čína tvrdě odmítá oficiální návštěvy mezi USA a Tchaj-wanem a varoval před možnými dopady cesty na vztahy Washingtonu a Pekingu.

V Tchaj-peji už byl americký ministr

Tchaj-wan navštívil v srpnu americký ministr zdravotnictví Alex Azar. Stal se tak dosud nejvyšším představitelem americké administrativy, jenž na ostrov přijel od roku 1979, kdy USA oficiálně přerušily vztahy s Tchaj-wanem ve prospěch Pekingu.

Necestujte do Česka, varovala Čína své občany

Svět

Li Teng-chuej zemřel v červenci ve věku 97 let. Vžila se pro něj přezdívka „Pan Demokracie” kvůli tomu, že zavrhl autokratický styl vládnutí ve prospěch pluralismu a demokracie. Bojoval rovněž proti pokusům Číny ovládnout ostrov, který Peking považuje za jednu ze svých provincií.

Spojené státy stejně jako většina všech zemí udržují oficiální vztahy jen s Pekingem, Washington je však zákonem zavázán pomáhat Tchaj-wanu s obranou a je jeho hlavním dodavatelem zbraní.

Na návštěvě Tchaj-wanu byl na přelomu srpna a září předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, čínská vláda pak druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli ČR pohrozila, že za svou cestu „zaplatí vysokou cenu”.

Vystrčil za návštěvu Tchaj-wanu zaplatí vysokou cenu, tvrdí Peking

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám