Hlavní obsah

Tchaj-wan je první asijskou zemí, která povolí sňatky homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchaj-wan se stane první asijskou zemí, která legalizuje sňatky lidí stejného pohlaví. Rozhodl o tom ústavní soud, který konstatoval, že je odpírání svateb gayům a lesbám porušením rovnosti před zákonem, a tedy v rozporu s ústavou. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zamezit dvěma lidem stejného pohlaví, aby se vzali, v zájmu ochrany základních etických pravidel, představuje zacházení, které nemá racionální základ,“ konstatoval čtrnáctičlenný tribunál tchajwanského ústavního soudu.

O možné změně zákona, která by gayům a lesbám umožnila zakládat manželství, se na Tchaj-wanu začalo hovořit minulý rok, když byl zvolen prezident Tsai Ing-wen. Ten totiž liberalizaci společnosti v tomto směru otevřeně podporuje.

Může to trvat až dva roky

Konzervativní proud ale proti změně zákona hlasitě protestoval. Zákonodárci mají dva roky na to, aby příslušný zákon pozměnili, ale pokud tak neučiní, budou sňatky homosexuálů legalizovány automaticky, na základě nálezu ústavního soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám