Hlavní obsah

Tchaj-wan je bez vakcín od BioNTechu. Němci cukli od smlouvy poté, co dali licenci Číně

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchaj-wan zatím nemůže očkovat své obyvatele. Stěžuje si, že německá firma BioNTech náhle ucukla od prosincové smlouvy na dodávku pěti milionů vakcín. Ministr zdravotnictví Čchen Ši-čchung uvedl, že se obává „vměšování zahraničních sil”. Přímo sice Čínu nejmenoval, list The Guardian ale připomněl, že BioNTech poskytla licenci čínské firmě.

Foto: Ann Wang, Reuters

Modlitby k oslavám lunárního nového roku se konají na Tchaj-wanu v rouškách.

Článek

„Někteří lidé nechtějí, aby byl Tchaj-wan šťastný,“ uvedl tchajwanský ministr v rozhlasovém vystoupení.

Tchaj-wan v prosinci oznámil, že koupí celkem dvacet milionů vakcín. Deset milionů má být od AstraZeneky, termín dodání ale zatím není jasný. V rámci programu Světové zdravotnické organizace Covax by měl dostat dalších dvě stě tisíc dávek téže vakcíny vyráběné licenčně v Jižní Koreji nebo v Indii. Zbytek měl Tchaj-wan nakoupit od nejmenovaných firem.

Čína zvyšuje tlak na Tchaj-wan, vysílá k odlehlým ostrůvkům sací bagry

Svět

Licence pro Číňany

Nedodané vakcíny od BioNTechu tak pro Tchaj-pej představují dál problém. List The Guardian přitom naznačil možný důvod zrušení kontraktu.

BioNTech uzavřel smlouvu s čínskou farmaceutickou firmou Shanghai Fosun Pharmaceutical Group na exkluzivní prodej a další vývoj mRNA vakcíny v pevninské Číně, Hongkongu, Macau a právě na Tchaj-wanu. Na licenčních poplatcích má dostat BioNTech 85 milionů dolarů (1,8 miliardy korun) s tím, že dalších padesát milionů dolarů investuje čínská společnost do akcií BioNTechu. Pro zbytek světa je distribučním partnerem BioNTechu americký Pfizer.

BioNTech ani Fosun se k případu nevyjádřily, uvedl Guardian.

Padl i barter za polovodiče

Krize ohledně dodávek vakcín na Tchaj-wan se táhne už delší dobu. Německo ale v lednu nakonec odmítlo i nabídku Tchaj-wanu, že výměnou za vakcíny zvýší výrobu polovodičových součástek pro německý automobilový průmysl. Berlín se původně na Tchaj-wan obrátil s žádostí, aby zvýšil výrobu polovodičů, kterých se nedostává kvůli americkému embargu na čínské firmy. Tchajwanská vláda požadovala výměnou vakcíny, ale z obchodu sešlo podle agentury Reuters kvůli obavám, že by to mohlo pobouřit Čínu jako hlavního dodavatele integrovaných obvodů do Německa.

Navíc nedostatek vakcín panuje i v samotném Německu.

Na dotaz, zda by mohl BioNTech dodat vakcíny na Tchaj-wan, firma odmítla odpovědět.

Čína označuje Tchaj-wan na součást svého území, několik zemí však navzdory tlaku Pekingu dále uznává Tchaj-wan jako jediného reprezentanta Číny. Spory mezi Tchaj-wanem a Čínou se vyostřily za pandemie, kdy Peking bránil tomu, aby byl Tchaj-wan, jenž úspěšně pandemii zvládl, zastoupen ve Světové zdravotnické organizaci. Peking uváděl, že jen on může mluvit za celou Čínu (včetně Tchaj-wanu). Tchaj-wan naopak kritizoval pekingskou vládu za malou transparentnost ohledně pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám