Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na východě Afghánistánu na základnu NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Radikálové z hnutí Tálibán zaútočili v sobotu na leteckou základnu NATO v Džalalabádu na východě země. Útoky trvající dvě hodiny se podařilo mezinárodním silám odrazit. Zahynulo deset útočníků, z nichž jeden měl na těle pás s výbušninami.

Článek

Mluvčí mezinárodních sil ISAF řekl, že útočníci byli navlečeni do uniforem afghánské armády. Byli vyzbrojeni lehkými zbraněmi, dva měli na těle výbušniny.

Útok zahájili v 5:30 místního času. Avizovaly jej mohutné exploze. Je to už podruhé za šest měsíců, co Tálibán zaútočil na tuto základnu NATO.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhíd uvedl, že útok podniklo čtrnáct ozbrojenců, podle něj pronikli až do areálu základny.

NATO to nekomentovalo, v prohlášení síly ISAF uvedly, že „je zasáhla palba z ručních zbraní od neurčeného počtu útočníků.“ Obránci základny atentátníky, kteří přepadli předsunuté stanoviště, rychle lokalizovali pomocí vrtulníků a zneškodnili. Mezi vojáky mnohonárodnostních sil nebyl nikdo zraněn.

 Bomba na tržišti zabila deset lidí

V provincii Kunduz na severu země dopoledne zabila bomba ukrytá v motorce deset lidí, včetně tří dětí a dvou policistů, uvedla policie a ministerstvo vnitra.

Bomba explodovala na rušné ulici u tržiště ve chvíli, kdy kolem projíždělo vozidlo patřící jednomu z velitelů místní milice. Velitel a jeden z jeho osobních strážců jsou mezi oběťmi. Útok byl podle policejního šéfa zřejmě mířen právě na velitele.

Dalších osmnáct lidí bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám