Hlavní obsah

Tálibán otevřel novou frontu na severu Afghánistánu

Novinky, rei
Kundúz

Povstalci z hnutí Tálibán otevřeli na severu Afghánistánu novou frontu, napsal deník The International Herald Tribune (IHT). Podle něj zažila dosud klidná provincie Kundúz v měsíci listopadu nejtěžší boje od svržení Tálibánu před osmi lety.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Článek

Vláda zde před dvěma lety snížila počty afghánských policistů o třetinu a další odvolala počátkem letošního roku. Bezpečnost zajišťovalo několik tisíc německých vojáků a afghánská armáda tady měla jeden logistický prapor.

Povstalci v provincii začali operovat před dvěma lety a v současnosti ohrožují jednu z klíčových tras pro dodávky NATO z Ruska a střední Asie. Alianční letadla jejich pozice v listopadu bombardovala pět dní po sobě, což byly první těžké boje od svržení Tálibánu před osmi lety.

Podle IHT je stav dokladem zhroucení systému bezpečnosti i v těch oblastech Afghánistánu, kde by se to dosud neočekávalo. Deník doplnil, že i když USA a NATO plánují vyslat do země posily, na severu se s nimi nepočítá, protože většina zamíří na jih a východ, kde je odpor tálibů nejsilnější.

List uvedl, že k takovému zhoršení situace na severu vůbec nemělo dojít. Tálibán byl poražen, přičemž v oblasti působí vůbec nejsilnější opozice vůči němu - Severní aliance. Vláda a americká armáda však prý ignorovaly skutečnost, že Tálibán čeká na novou příležitost, a stáhly své síly. V srpnu byl zvrat dovršen, když se povstalečtí bojovníci dostali až na okraj hlavního města Kundúzu.

Tálibové jsou převážně Paštúni a ti tvoří téměř polovinu obyvatelstva Kundúzu. Spousta bojovníků v řadách hnutí jsou místní muži, kteří po roce 2001 uprchli do Pákistánu a v posledních dvou letech se vrátili. V regionu se podle IHT navíc objevily jednotky Islámského hnutí Uzbekistánu, skupina spojovaná s al-Kajdou, která se rovněž načas uchýlila do Pákistánu. Afghánští představitelé z podpory povstalců neobviňují jen Pákistán, ale i Írán. Obě země to odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám