Hlavní obsah

Tálibán nechal na ulici popravit ženu, která se líbila dvěma jeho velitelům

Ozbrojenci afghánského radikálního hnutí Tálibán veřejně popravili ženu obviněnou z cizoložství. Na ulici do ní kat vypálil devět výstřelů. Představitelé východoafghánské provincie Parván, kde k události došlo, čin odsoudili a zahájili pátrání po těch, kdo jsou za vraždu zodpovědní, uvedl server televize CNN.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Na případ upozornila amatérská nahrávka. Je na ní vidět žena v burce, tedy oděvu zcela zakrývajícím obličej, jak sedí uprostřed ulice. Ozbrojený muž do ní zblízka vypálí tři rány, poté se žena zhroutí. Do těla na zemi pak ozbrojenec vystřelí ještě šestkrát, zatímco dav mužů kolem skanduje: "Bůh je veliký!"

Podle představitelů provincie Parván byla vražda výsledkem sporu dvou místních velitelů Tálibánu o zabitou ženu. Aby si oba uchovali tvář, uspořádali soudní frašku, v níž ženu obvinili z cizoložství a o hodinu později ji zabili. Muže, kteří se o ženu přeli, prý později zabil jiný představitel Tálibánu.

Americká ambasáda v Kábulu označila čin za chladnokrevnou vraždu. "Ochrana práv žen je důležitá v celém světě, ale především v Afghánistánu, kde byla tato práva ignorována a potlačována během vlády Tálibánu," uvedlo velvyslanectví.

Veřejná poprava byla v Afghánistánu nejnovějším a zatím nejkřiklavějším případem násilí proti ženám, zdaleka se ale nejedná o ojedinělý čin. Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch bylo nějaké formě násilí vystaveno devět z deseti afghánských žen. Hojné jsou také útoky proti dívčím školám. Vzdělávání žen bylo za vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001 zakázáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám