Hlavní obsah

Spíše tam zemřete zimou než z nedostatku kyslíku, popisoval člen posádky Titanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka turistické miniponorky Titan zemře spíše na podchlazení než na to, že jí dojde kyslík. Píše to server oe.24 s odvoláním na slova renomovaného oceánologa a znalce Titaniku Paula-Henriho Nargeoleta. Muž je nyní členem posádky ponorky Titan, po níž už čtyři dny pátrají záchranné týmy.

Kanadské letectvo pátrá po ztracené ponorceVideo: Reuters

 
Článek

Kdy přesně nahrávka, na níž Nargeolet podmínky na ponorce popisuje, vznikla, není podle oe24.at jasné. Server soudí, že jakákoli pomoc přichází už asi pozdě.

Nargeolet, jenž miniponorku pilotuje, na záznamu vysvětluje, co všechno by se v případě nehody mohlo stát. Říká, že v takové situaci lze vzhledem k zásobám proviantu, vody a kyslíku přežít na dně oceánu čtyři nebo pět dnů.

Foto: Harpercollins France, Reuters

Francouzský znalec Titaniku Paul Henri Nargeolet

„Ale to ti moc nepomůže, nikdo ti nemůže pomoci,“ říká Nargeolet. „Dobře víme, že ještě předtím zemřeme zimou. Teploty v hloubce bezmála čtyř tisíc metrů se pohybují jen těsně nad nulou,“ dodává Nargeolet přezdívaný jako Monsieur Titanic (Pan Titanic).

„Zima není špatný způsob smrti“

Smrt zimou podle něj „není špatný způsob, jak člověk může zemřít“. „Člověk usne a nemusí trpět. Ale nikdy nemyslíme na to, že se to může stát. Vůbec nám to nepřijde na mysl,“ uvedl dále Nargeolet, který se k legendárnímu vraku na dně Atlantiku ponořil už pětatřicetkrát.

Záchranáři hledají ponorku na území velikosti Belgie. A čas se krátí

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám