Hlavní obsah

Sonda Phoenix odebrala na Marsu první vzorky půdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Sonda Phoenix, která 25. května úspěšně přistála na Marsu, odebrala první vzorek marsovské půdy. Oznámila to v noci na sobotu americká kosmická agentura NASA. Vzorek o objemu zhruba 200 mililitrů byl robotickou paží odebrán ve čtvrtek.

Foto: Reuters

Fotografie dvou vrtů, které provedla na Marsu sonda Phoenix. Nalevo je zkušební, vpravo pak vrt, který se analyzuje.

Článek

Vzorek obsahuje kousek půdy pokrytý bílou krustou, která je předmětem diskuse vědeckého týmu mise. Někteří vědci se domnívají, že by se mohlo jednat o led, zatímco jiní se kloní k tomu, že to nejspíš bude sůl z odpařené vody.

Robotická ruka přenesla vzácný vzorek k malé peci zvané TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer), ve které ho budou přístroje sondy zkoumat. Zjištěné údaje budou zasílány pozemskému středisku. Proces potrvá několik dní, dodal Peter Smith z týmu, jenž má misi na starosti.

Phoenix měl vzorek marsovské půdy již ve středu, ale operace se opozdila kvůli problémům s komunikací prostřednictvím družice Mars Odyssey, která sondě předává pokyny ze Země. Vědci proto ve čtvrtek odeslali pokyn k odebrání vzorku znovu prostřednictvím družice Mars Reconnaissance Orbiter. Po zkušebním odběru následoval ostrý. Sonda je uzpůsobena k odebírání vzorků půdy až z hloubky půl metru.

Sonda již poslala na Zem snímky marsovského prachu a písku v největším rozlišení, jaké bylo kdy pořízeno. Snímky byly podle NASA pořízeny optickým mikroskopem a jsou na nich částice - některé tak malé, jako desetina průměru lidského vlasu - nabrané na sklíčko, když Phoenix dosedl na povrch Marsu.

Phoenix dorazil na Mars po 296 dnech cesty 25. května. Je první sondou, která bude na Marsu zkoumat arktické pláně.Sonda o hmotnosti 350 kg vysoká přes dva metry odebírá a analyzuje horninu a uskutečňuje meteorologická měření v okolí místa přistání. Po povrchu Marsu se nepřemísťuje.Činnost Phoenixu je plánována na 90 dní. Délka mise ale závisí na dodávkách energie, kterou zajišťuje dvojice slunečních panelů netypického vějířovitého tvaru s rozpětím více než 5,5 metru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám