Hlavní obsah

Somálští povstalci začali pronásledovat piráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálští povstalci s vazbami na mezinárodní teroristickou síť Al-Káida se podle místních obyvatel začali přemisťovat na sever země do oblastí, kde operují somálští piráti. Podle agentury AP je možné, že povstalci se pokusí zastavit pirátům jejich živnost.

Článek

K útěku byla například přinucena i skupina pirátů, která zadržuje britský pár Paula a Rachel Chandlerovi. Manželé Chandlerovi padli do zajetí loni 23. října, když se na své jachtě plavili do Tanzanie. Piráti požadují za propuštění páru sedm milionů dolarů (přes 120 milionů korun).

Jak připomíná AP, somálští piráti a povstalci jsou dvě naprosto odlišné skupiny. Pokud se radikální islamistická skupina Šabáb pokusí ovládnout pirátské přístavy, bude hrozit více než třem stovkám rukojmím ještě větší nebezpečí než dosud.

Piráti sídlí hlavně v pobřežních vesnicích na severu země, zatímco povstalci operují zejména v jižním a centrálním Somálsku. Západem podporovaná centrální vláda má pod kontrolou pouze části metropole Mogadiša.

AP připomíná, že radikálním islamistům ze skupiny Šabáb může vadit i prostopášný život, který piráti financují z milionů dolarů získaných za únosy lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám