Hlavní obsah

Sňatky osob stejného pohlaví tchajwanští voliči odmítli, aureola průkopnictví padá

Tchajwanští voliči v sobotním referendu odmítli legalizaci sňatků osob stejného pohlaví. Informoval o tom zpravodajský server BBC, podle nějž toto rozhodnutí zasadilo ránu pověsti ostrova jako průkopníka v oblasti lidských práv v Asii. O Tchaj-wanu se doposud hovořilo jako o první asijské zemi, kde by mohla být manželství homosexuálních párů legální.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen odstoupila z funkce předsedkyně Demokratické pokrokové strany

Článek

Loni podpořil manželství párů stejného pohlaví tchajwanský ústavní soud. Soud dal přitom parlamentu dva roky na to, aby schválil změnu příslušných zákonů. Server BBC News napsal, že není jasné, jaký vliv bude výsledek referenda na tento proces mít. Podle agentury AFP tchajwanská vláda uvedla, že výsledek referenda by realizaci rozhodnutí ústavního soudu neměl ovlivnit.

Referendum o sňatcích osob stejného pohlaví se na Tchaj-wanu konalo v sobotu společně s místními volbami, v nichž vládní Demokratická pokroková strana (DPP) utrpěla drtivou porážku. Podle BBC bude mít DPP od nynějška kontrolu pouze nad šesti městy a okresy, zatímco pročínská Národní strana (Kuomintang) jich bude ovládat 15 z celkových 22. V metropoli Tchaj-pej bude zřejmě dál vládnout dosavadní nezávislý starosta.

Prezidentka Cchaj Jing-wen se v reakci na předběžné výsledky hlasování rozhodla odstoupit z funkce předsedkyně Demokratické pokrokové strany (DPP).

Jádro končit nebude

Místní volby byly považovány za test podpory DPP před parlamentními a prezidentskými volbami, jež jsou plánovány na rok 2020. DPP je tradičně vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou.

V dalším z řady sobotních referend voliči rozhodovali o tom, zda bude na letních olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 země vystupovat pod názvem Tchaj-wan nebo Čínská Tchaj-pej.

Výsledky referend ještě nebyly oficiálně oznámeny, podle tchajwanských médií se ale většina lidí vyslovila proti změně názvu tchajwanského olympijského týmu.

Voliči v referendu rovněž odmítli plán, na jehož základě by měly veškeré jaderné elektrárny na Tchaj-wanu do roku 2025 ukončit provoz, informovala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám