Hlavní obsah

Skoro třetině druhů stromů hrozí vyhynutí, stovky druhů jsou na pokraji zániku

Skoro třetině druhů stromů na světě hrozí vyhynutí a stovky druhů jsou na pokraji zániku, varuje studie mezinárodní organizace sdružující botanické zahrady BGCI. Ve středu o ní informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

V Brazílii hoří prales v Amazonii

Článek

Podle přehledu o stavu stromů hrozí jejich 17 500 druhům vyhynutí, v případě 440 druhů roste někde na světě méně než 50 zástupců daného druhu.

Počet ohrožených druhů stromů je dvojnásobný ve srovnání s počty ohrožených savců, ptáků, obojživelníků a plazů dohromady, uvádí se ve zprávě. „Tato studie je varováním pro všechny lidi na světě, že stromy potřebují pomoct,” řekl generální ředitel BGCI Paul Smith.

Brabec: Povodně a sucho teď budou chodit ruku v ruce

Domácí

Mezi nejohroženější druhy stromů patří například magnólie a stromy z čeledi dvojkřídláčovitých, které rostou v deštných pralesích jihovýchodní Asie. Situace ale není dobrá, ani co se týče dubů, javorů nebo stromů z čeledi ebenovitých.

Na každém druhu stromu záleží - kvůli milionům dalších druhů závislých na stromech i lidem na celém světě.
Paul Smith, ředitel BGCI

Stromy přispívají k udržení přirozených ekosystémů a jsou považovány za klíčové v boji proti globálnímu oteplování a změnám klimatu.

„Na každém druhu stromu záleží – kvůli milionům dalších druhů závislých na stromech i lidem na celém světě,” řekl Smith.

Kouř z lesních požárů na Sibiři se poprvé v historii dostal až na Severní pól

Evropa

Nejvíce ohrožených druhů stromů se vyskytuje v Brazílii, dále je to Indonésie, Malajsie, Čína, Kolumbie a Venezuela.

Největší hrozbu pro zachování druhů stromů představuje pěstování plodin, kácení a chov dobytka. Stále větší nebezpečí ovšem s sebou přináší i klimatická změna a extrémní projevy počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám