Hlavní obsah

Skauti musí opustit jamboree v Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skauti, kteří jsou na setkání jamboree v Jižní Koreji, svůj pobyt v regionu Puan nakonec nedokončí. Ovšem ne kvůli špatné organizaci či horku, kvůli nimž hrozil konec tábora ještě o víkendu, ale kvůli tajfunu Khanun, který se na místo konání blíží.

Skauti musí opustit jamboree v KorejiVideo: Reuters

 
Článek

O evakuaci informovala na síti X (dříve Twitter) Světová organizace skautského hnutí. Účastníci začnou místo opouštět v úterý. Na akci jich je asi 40 tisíc ze 150 zemí, z toho 413 Čechů.

Radiožurnál, který má na místě zpravodaje, uvedl, že se schází organizační týmy, které budou odjezd účastníků zajišťovat. Ti si dnes mohou užít poslední den pobytu v Puanu. Akce má v pozměněné podobě pokračovat v Soulu včetně závěrečného ceremoniálu 11. srpna.

Akce se od začátku potýká s úmornými vedry, kdy teploty přesahovaly i 35 stupňů. Tábor je navíc na pobřeží a nebyla žádná možnost, kde se skrýt před slunečními paprsky. Výtkám čelila i špatná hygiena. Toalety a sprchy mělo při takovém počtu účastníků na starosti 40 lidí.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Místo konání letošního jamboree.

Situaci řešila dokonce korejská vláda, na místě vznikly přístřešky, byly přistaveny klimatizované autobusy, v nichž bylo možné se ochladit, a počet personálu byl zvýšen na 500. Akci mezitím opustilo několik tisíc britských skautů a ubytovali se v hotelu v Soulu, ostatní po zlepšení podmínek zůstali.

Úřady ale v pondělí nařídily evakuaci táboru kvůli tajfunu. Tábořiště na otevřeném prostranství má zasáhnout silný vítr a déšť.

Čeští účastníci předčasný odjezd z Koreje neplánují a v Soulu, kam budou převezeni, budou v akci pokračovat.

Vedro a špatná organizace. Z jamboree odjíždějí tisíce skautů

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám