Hlavní obsah

Síť X musí zablokovat přístup k videu s útokem v kostele u Sydney

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský soudce v pondělí sociální síti X nařídil, aby všem uživatelům na světě zablokovala přístup k videu, na němž je vidět útok nožem na biskupa v kostele nedaleko Sydney z minulého týdne. Napsala to v pondělí agentura AP. Šestnáctiletý mladík, který je z útoku během bohoslužby podezřelý, byl obviněn z terorismu.

Foto: Reuters

Útok nožem na bohoslužbě v Sydney úřady vyšetřují jako teroristický čin

Článek

Bohoslužba asyrské církve byla živě přenášena na internetu, a proto se video z útoku, při němž mladík biskupa několikrát bodl, rychle rozšířilo. Australské úřady se tomu snažily zabránit a X přístup k záznamu zablokoval z Austrálie, jinde ale zůstával dostupný.

Australská komise pro bezpečnost internetu, podle níž by další šíření videa mohlo způsobit „nenapravitelnou škodu“, se proto obrátila na soud v Sydney. Ten předběžným opatřením rozhodl o tom, že video nesmí být dostupné nikde na světě. Firma má 24 hodin, aby záznam „schovala“ před uživateli.

Předběžné opatření platí do středy, pak bude soud rozhodovat o případném trvalém zákazu přístupu k videu. X tvrdí, že respektuje právo každé země vymáhat své zákony na svém území, ale je proti právu „diktovat“, co uživatelé X uvidí celosvětově.

K případu se vyjádřili šéf X Elon Musk i australský premiér Anthony Albanese. Musk označil šéfku australského úřadu Julii Inmanovou Grantovou za „australskou komisařku cenzury“. Albanese kritizoval přístup sociální sítě. „Sociální médium má sociální zodpovědnost,“ zdůraznil. „Považuji za neuvěřitelné, že se X rozhodl nevyhovět (požadavku úřadů),“ doplnil.

V Sydney útočil nožem 16letý muslim, terorista s kriminální minulostí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám