Hlavní obsah

Severokorejský vůdce Kim opět zdolal na bílém koni horu Pektu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejská média zveřejnila v úterý sérii fotografií, na nichž je zachycen vůdce země Kim Čong-un, jak na bílém koni zdolává posvátnou zasněženou horu Pektu. Jde o již druhou takovou cestu za uplynulé dva měsíce. Naposledy na 2750 metrů vysokou sopku Kim vystoupil v říjnu. Kima na horu rovněž na bílých koních doprovázeli další činitelé a jeho manželka.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un míří k hoře Pektu

Článek

Podle analytiků jsou takováto propagandistická gesta zpravidla předzvěstí nějakého zásadního prohlášení. V roce 2017 ji navštívil, když země úspěšně odpálila verzi rakety Pukguksong-2. Raketa uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova. V září roku 2018 dorazil na horu Pektu spolu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, který byl v KLDR na třídenní státní návštěvě. Během ní Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci.

Severokorejská agentura KCNA nyní uvedla, že severokorejská vládnoucí strana uspořádá tento měsíc zasedání ústředního výboru, na němž se budou řešit blíže neupřesněné „zásadní” otázky.

Severní Korea se chlubí novým městem, má být ztělesněním moderní civilizace

Svět

Nejnovější cesta na Pektu se uskutečnila v době, kdy se blíží vypršení lhůty, kterou Kim dal Washingtonu na představení nových postupů k záchraně jaderné diplomacie, uvedla agentura AP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un míří k hoře Pektu

USA žádají, aby se Severokorejci nejprve vzdali vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Symbolický význam hory

Sopka Pektu s Nebeským jezerem v kráteru na vrcholu má mytologický význam. Právě na ni před pěti tisíci lety podle legendy sestoupil z nebes syn boha Hwanung. Tam za ním přišla medvědice a tygr, že se chtějí stát lidmi. Hwanung jim slíbil, že se tak stane, pokud budou 21 dnů jíst jen česnek a pelyněk. Tygr to nedokázal, ale medvědice ano. Narodil se jí pak první korejský král Tangun, který stál u zrodu prvního korejského státního útvaru Kočoson, k němuž se odkazuje i Severní Korea. Silueta hory je na státním znaku KLDR a její jméno zaznívá i v severokorejské hymně.

Kim se nechal vyfotit, jak cválá na bílém koni

Svět

Severní Korea tvrdí, že se na hoře narodil otec dnešního vládce Kim Čong-il, i když to není pravda, podle historiků se narodil v Sovětském svazu. Místo narození má legitimizovat dynastické nároky rodiny Kimů.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na hoře Pektu

Cesta na horu v zimě není náhodná, protože počasí je v tu dobu nepříznivé, což zvyšuje hodnotu výkonu. Bílý sníh je navíc symbolem nevinnosti korejského národa, který musí podle oficiální ideologie čelit útrapám ze strany okolního světa. Proto byli předchozí Kimové často zobrazováni ve sněhu s dětmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám