Hlavní obsah

Severokorejský voják zběhl přes zaminovanou hranici na jih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Přes možná nejstřeženější hranici světa na Korejském poloostrově přešel ve čtvrtek na jih severokorejský voják. Jeho zběhnutí potvrdila jihokorejská armáda.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejští vojáci u pohraničního plotu

Článek

„Nyní je zadržován ve vazbě a vyslýchán,“ oznámil jihokorejský generální štáb, podle něhož voják přešel hranici v její středovýchodní části. Nepadl jediný výstřel.

Zaminovanou hranici přitom stráží desetitisíce vojáků na obou stranách, takže když v roce 2012 přešel jeden voják KLDR nepozorovaně okolo několika elektrických plotů a kamer a dostal se na jih, zprostila jihokorejská armáda funkcí hned tři polní velitele.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Naposledy se takto podařilo přeběhnout loni v červnu ještě náctiletému severokorejskému vojákovi, o rok dříve zase dva Severokorejci přeplavali námořní hranici ve Žlutém moři.

Většina Severokorejců, kteří z důsledně izolované země prchají, utíká přes hranici do Číny, která je poměrně prostupná. Často se pak vydávají do Jižní Koreje.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám