Hlavní obsah

Severokorejce sankce OSN nezastavily, obchodují díky přejmenovaným lodím

New York

Severokorejská rejdařská společnost Ocean Maritime Management (OMM) se vyhýbá sankcím OSN přejmenováním většiny svých lodí, čímž zakrývá jejich původ. Tyto severokorejské lodě nadále přepravují zboží, a sankce tak porušují. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která nahlédla do zprávy příslušného odborného panelu Rady bezpečnosti OSN.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

OSN na Severní Koreu uvalila sankce kvůli jaderným testům a zkouškám raket. Pro KLDR platí embargo na dovoz zbraní a zákaz obchodování s jadernou a raketovou technologií. Komunistická země dále nesmí dovážet luxusní zboží.

KLDR se podle zmíněné zprávy vyhýbá zákazu obchodování pro její firmu OMM tím, že pozměnila registraci a vlastnictví plavidel. Údajně bylo 13 ze 14 lodí OMM přejmenováno a jejich vlastnictví převedeno na jiné rejdařské společnosti, z nichž každá vlastní právě jednu loď. Názvy firem jsou přitom odvozené od nových názvů těchto lodí.

OMM přitom údajně spolupracuje s jednotlivci a firmami ze zemí, jako jsou Brazílie, Čína, Egypt, Řecko, Japonsko, Malajsie, Peru, Rusko, Singapur a Thajsko.

Loďařská firma Ocean Maritime Management se loni v červenci ocitla na seznamu společností se zákazem obchodování jak OSN, tak USA.

Rakety jako cukr

Společnost je podle Washingtonu spojená s lodí Čongčonkang, kterou v roce 2013 zadržely panamské úřady na cestě z Kuby do Severní Koreje kvůli podezření, že možná přepravuje drogy. Místo nich však v oficiálně nahlášeném nákladu 10 000 tun cukru nalezla kontrola několik tun kubánských zbraní včetně stíhaček, raketových systémů či těžké munice.

Kuba přitom tvrdila, že šlo o staré zbraně, které měla KLDR pouze opravit. [celá zpráva]

Panel dohlížející na dodržování sankcí OSN Pchjongjangem v 76stránkové zprávě rovněž uvedl, že KLDR "se nadále vzpírá rezolucím Rady bezpečnosti tím, že pokračuje ve svých programech jaderných a balistických raket".

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Ve zprávě rovněž stojí, že severokorejští diplomaté, funkcionáři a zástupci obchodu hrají klíčové role v ilegálním obchodu se zbraněmi, včetně materiálu souvisejícího s balistickými střelami.

Výběr článků

Načítám