Hlavní obsah

Zadržovaná severokorejská loď se z Panamy může vrátit domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejská loď, která byla od loňského července zadržována v Panamě, může odplout. Panamské úřady na palubě objevily neohlášené zbraně a uložily pokutu ve výši 700 000 dolarů (14,2 miliónu korun) za ohrožení bezpečnosti Panamského průplavu. Tu nyní KLDR zaplatila.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim-Čong-un

Článek

Tři ze členů posádky, včetně kapitána, stále čelí obvinění z obchodu se zbraněmi. Zbylých 32 námořníků se ale může vrátit do Severní Koreje.

Loď Čongčonkang plula z Kuby do KLDR a panamské úřady ji zadržely loni 15. července na základě informací, že možná přepravuje drogy. Oficiálně byl nahlášen náklad 10 000 tun cukru, při kontrole se ale pod pytli našla kubánská výzbroj.

Havana a Pchjongjang po odhalení oznámily, že 25 kontejnerů se zbrojním nákladem je součástí legitimní smlouvy na opravu zbraní, za niž Kuba zaplatila KLDR zásilkou cukru.

Podle kubánské televize bylo na lodi 240 tun zastaralých obranných zbraní - dvě kompletní protiletadlové rakety Volha a Pečora, náhradní díly devíti raket, dvě letadla typu Mig-21 a 15 motorů pro tento typ strojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám