Hlavní obsah

Severní Korea popravila jihokorejského úředníka, byl služebně na moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea zastřelila jihokorejského úředníka, který začátkem tohoto týdne zmizel při plnění služebních povinností na moři. Potvrdilo to jihokorejské ministerstvo obrany.

Foto: ČTK/AP

Nově zveřejněná fotografie Kim Čong-una na rozšířeném zasedání politbyra Korejské strany práce

Článek

„Potvrzujeme, že se Severní Korea dopustila brutálního činu, když Jihokorejce zastřelila a jeho tělo spálila,“ uvedlo ministerstvo, které Pchjongjang vyzvalo, aby se omluvil a tento incident vysvětlil. Agentury uvedly, že úředník zmizel v pondělí z jihokorejské lodě, která kontrolovala možné nepovolené rybaření v oblasti námořní hranice mezi oběma zeměmi u jihokorejského ostrova Jonpchjong.

Proč vojáci izolovaného komunistického státu 47letého Jihokorejce zastřelili, není jasné. Podle agentury Jonhap není vyloučené, že jednali v souladu s příkazy proti šíření koronaviru. V červenci vyvolal poplach v KLDR navrátilec z Jižní Koreje, kvůli kterému úřady uzavřely příhraniční město Kesong a tisícům lidí nařídily karanténu.

Světová zdravotnická organizace později uvedla, že výsledky testu tohoto člověka byly neprůkazné. Severní Korea tvrdí, že nemá žádné případy koronavirové infekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám