Hlavní obsah

Severní Korea má na popud Ruska chystat „říjnové překvapení“ před americkými volbami

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se obává, že Severní Korea chystá na popud ruského prezidenta Vladimira Putina vojenskou provokaci před americkými prezidentskými volbami, které proběhnou začátkem letošního listopadu. Americká stanice NBC to uvedla s odvoláním na zdroje z Bílého domu, podle kterých chce Rusko vyvolat další konflikt před volbami, v nichž se Biden utká s exprezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un na archivním snímku

Článek

Podle Bidenovy administrativy úzká vojenská spolupráce mezi Ruskem a režimem Kim Čong-una, která započala po ruské invazi na Ukrajinu, může pomoci Severní Koreji urychlit rozvoj svého jaderného programu a umožnit Severokorejcům eskalovat napětí v oblasti východní Asie.

„Nepochybujeme, že se Severní Korea chystá letos k provokacím. Otázkou je jen, do jaké míry je chtějí vystupňovat,“ cituje stanice NBC zdroj z amerických zpravodajských služeb.

Trump lákal Američany na vytvoření jednotné Říše. Video s nacistickou rétorikou radši smazal

Amerika

Bílý dům se podle stanice NBC připravuje na možnost, že by se Severokorejci na popud Putina uchýlili k „říjnovému překvapení“. K rozsáhlé vojenské provokaci krátce před americkými prezidentskými volbami, která by byla největší za poslední dekádu a která by zvýšit hrozbu dalšího konfliktu.

Prezidentské volby se v USA budou konat letos 5. listopadu a Biden se v nich utká s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Stanice NBC k tomu připomíná, že během vlády Bidena vypukly dva velké konflikty: válka na Ukrajině a válka na Blízkém východě mezi Izraelem a Hamásem. Další konflikt by tak mohl ohrozit Bidenovy preference.

Mluvčí Trumpovy předvolební kampaně Steven Cheung ke zprávě o možné předvolební provokaci Severokorejců uvedl, že „jediné říjnové překvapení budou šokované tváře novinářů poté, co Trump znovu vyhraje volby“.

Zbraně výměnou za jaderné technologie

Rusko, které už přes dva roky vede útočnou válku na Ukrajině, zásobují Severokorejci municí včetně balistických střel či dělostřeleckých granátů nejpozději od setkání Putina s Kim Čong-unem vloni v září. Američané přitom předpokládají, že výměnou za to získává Severní Korea od Rusů podporu ve vývoji jaderných zbraní a balistických raket.

Severní Korea staví další ponorku schopnou nosit balistické rakety

Svět

Už loni v září Kim Čong-un slavnostně představil první severokorejskou jadernou ponorku, která vychází ze starého sovětského modelu. Podle amerických zpravodajců však Severokorejcům nadále chybí technologie k tomu, aby byla ponorka schopná vypouštět rakety s jadernými hlavicemi. K rozvoji těchto technologii by mohli pomoci právě Rusové.

Stanice NBC také dodala, že se Putin v následujících týdnech pravděpodobně vypraví na návštěvu Severní Koreje, která by měla více posílit vzájemnou vojenskou spolupráci mezi oběma režimy.

Dodávky severokorejských zbraní pravděpodobně dopomohly Rusům k získání převahy na frontě na Ukrajině, a to i přesto, že podle dostupných informací je technika Severokorejců zastaralá a má vysokou poruchovost.

KLDR dodává Rusku vadné střely, ztratí se a bouchnou ve vzduchu

Svět

Výběr článků

Načítám