Hlavní obsah

Trump lákal Američany na vytvoření jednotné Říše. Video s nacistickou rétorikou radši smazal

Americký exprezident a současný kandidát na prezidenta Donald Trump v pondělí zveřejnil na sociální síti Truth Social nové video, ve kterém lákal své voliče na „vytvoření jednotné Říše“, což je výraz, který je připisován nacistickému Německu. Zhruba po 15 hodinách jej ale po negativních ohlasech smazal. Informuje o tom agentura Reuters.

Donald TrumpVideo: Donald Trump/Truth Social

 
Článek

Video představovalo pozitivní vizi v případě, že v listopadu Trump vyhraje americké prezidentské volby a v lednu se ujme prezidentského úřadu. Obsahovalo hypotetické novinové titulky o vzkvétající americké ekonomice a potlačení nelegální migrace na jižní hranici země.

Jeden z novinových mezititulků ve videu uváděl: „Industrial strength significantly increased driven by the creation of unified Reich“, což v češtině znamená: „Průmyslová síla výrazně vzrostla díky vytvoření jednotné Říše“.

Třicetivteřinové video vydal Trump v pondělí odpoledne, v úterý ráno ale už bylo smazané, píše agentura Reuters, podle níž tak exprezident učinil poté, co video zkritizoval mimo jiné prezident Joe Biden s tím, že obsahuje slova spojovaná s nacistickým Německem a třetí říší.

Trumpa vyšle do boje o Bílý dům i jeho 18letý syn Barron

Amerika

„Toto nejsou slova amerického prezidenta. Nejsou to slova žádného Američana. Jsou to slova hitlerovského Německa,“ prohlásil Biden, který posléze reagoval i na následné stažení videa, které Trumpův tým vysvětlil tím, že video na exprezidentově síti údajně sdílel „nevědomý zaměstnanec“.

„Má nějakou trapnou výmluvu, že to udělal jeho zaměstnanec. Ale my už víme, že Trump osobně kontroluje své účty na sociálních sítích, protože se tím tolik chlubí,“ uvedl Biden.

Agentura Reuters uvedla, že text novinového článku byl zřejmě zkopírován z Wikipedie na stránce popisující první světovou válku. Částečně má také odkazovat na vývoj, který Hitlerově vládě dlouho předcházel. „Německá průmyslová síla a výroba po roce 1871 výrazně vzrostla, což bylo způsobeno vytvořením jednotné Říše,“ uvádí se podle agentury na Wikipedii.

Trumpa právní kauzy nezastaví, volby rozhodnou menšiny, míní americký expert

Volby USA

Výběr článků

Načítám