Hlavní obsah

Šestnáctiletého útočníka s nožem v Perthu zastřelila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská policie v noci ze soboty na neděli zastřelila šestnáctiletého chlapce, který v hlavním městě Západní Austrálie pobodal jednoho muže kuchyňským nožem. Jeho útok podle nedělního vyjádření úřadů vykazuje charakteristiky teroristického útoku, ale nebyl za něj oficiálně prohlášen.

Foto: ČTK/AP

Komisař západoaustralské policie plukovník Blanch oznamuje zabití útočníka

Článek

Podle státních úřadů jevil chlapec známky radikalizace z internetu, píše agentura Reuters. Policie proto o chlapci obdržela telefonáty od znepokojených členů perthské muslimské komunity ještě před sobotním útokem.

K útoku došlo na předměstí Willetton. Chlapec svou nejmenovanou oběť pobodal do zad, než jej policisté zastřelili. Oběť se nyní nachází v nemocnici. „V tuto chvíli to vypadá, že jednal sám,“ řekl o útočníkovi premiér státu Roger Cook.

Policie a zpravodajské agentury následně o incidentu informovaly i premiéra země Anthonyho Albanese. „Jsme mírumilovný národ a v Austrálii není místo pro násilný extremismus,“ vyjádřil se následně na sociální síti X premiér.

Nenoste nám hady na pohotovost, vyzývají australští lékaři uštknuté pacienty

Koktejl

Ačkoliv chlapcův útok nebyl oficiálně prohlášen za teroristický, měl podle policie všechny známky terorismu. Policie ve státě New South Wales minulý měsíc kvůli podezření z terorismu zatkla další sedmici mladíků, která měla být napojena na dalšího chlapce, který 15. dubna v živém vysílání během bohoslužby pobodal biskupa asyrské křesťanské církve. Jen pár dní předtím zabil jiný útočník s nožem v obchodním domě na předměstí Sydney šest lidí.

I přes tuto vlnu násilných činů je ozbrojené násilí v Austrálii vzácné. Austrálie se také v žebříčcích konstantně umisťuje mezi nejbezpečnějšími zeměmi světa.

V Sydney zatkli sedm kumpánů útočníka, který pobodal biskupa. Plánovali teroristický útok, říká policie

Svět

Výběr článků

Načítám