Hlavní obsah

Sebevrazi útočili na uranový důl v Nigeru

Niamey

Dva sebevražední atentátníci podporovaní dalšími islámskými vzbouřenci zaútočili ve čtvrtek na dvou místech na severozápadě Nigeru, na kasárna v Agadezu a na uranový důl Somair. Při útocích a následné přestřelce bylo zabito celkem 25 lidí a dalších 29 jich bylo zraněno. K útokům se přihlásilo Hnutí pro tavhíd a džihád v západní Africe (MUJAO).

Foto: ČTK/AP

Uranový důl Somair Arevy u Arlitu na severu Nigeru

Článek

Atentátníci s auty plnými výbušnin zaútočili kolem páté ráno. Ministr obrany Karidjo Mahamadou podle agentury AP na tiskové konferenci v hlavním městě Niamey řekl, že při útoku na kasárna v Agadezu bylo zabito 20 vojáků a zahynuli tři sebevražední útočníci; dalších 16 osob utrpělo zranění. Atentátníci s vozem plným výbušnin pronikli až na základnu.

U dolu Somair patřící společnosti Areva vjeli mezi zaměstnance přicházející do práce a nálože odpálili u elektrárny podniku na zpracování uranu. Pařížská centrála Arevy oznámila, že byl zabit jeden člověk a 14 zaměstnanců dolu bylo zraněno. Zahynul také atentátník. Podle nigerského ministra vnitra Abdou Laba ale bylo zraněno padesát lidí.

Načasování útoků, které byly provedeny simultánně v místech vzdálených přes 160 kilometrů, stejně jako skutečnost, že útočníci dokázali proniknout do dobře střežených zařízení, podle AP svědčí o rostoucím rozsahu a sofistikovanosti akcí islámských extremistů. Ti mají základnu v sousedním Mali.

Hnutí MUJAO uvedlo, že terčem byli nepřátelé islámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám