Hlavní obsah

S hlasitým smíchem do KLDR. Americký voják překročil demarkační linii úmyslně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký voják Travis King už prošel letištní kontrolou, když ho z disciplinárních důvodů posílali z Jižní Koreje zpět do vlasti. Eskortovaný voják ale dokázal utéct a následně se připojil k turistické prohlídce demilitarizované zóny mezi Jižní a Severní Koreou. Když se od výletníků odpojil a vběhl do KLDR, hlasitě se smál, popsali svědci.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Návštěvníci ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu

Článek

„Ten muž za hlasitého ‚Ha ha ha‘ běžel mezi budovami…Nejdřív jsem myslel, že je to špatný vtip, ale když se nevrátil, došlo mi, že to nebyla legrace a všichni začali šílet,“ popsal stanici CBS News svědek Kingova úprku do KLDR ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu. Na místě, kam Američan běžel, nebyli podle něj vidět žádní severokorejští vojáci.

Třiadvacetiletý King, který v armádě působí od roku 2021 jako specialista na průzkum, strávil téměř dva měsíce v jihokorejském vězení kvůli odsouzení za napadení. Propuštěn byl 10. června, tento týden se měl vrátit do Spojených států, kde mu na texaské základně Fort Bliss hrozilo disciplinární řízení a následné propuštění z armády.

„Záměrně a bez svolení překročil demarkační linii,“ komentoval incident americký ministr obrany Lloyd Austin. Další představitel Pentagonu stanici NPR potvrdil, že King do demilitarizovaného pásma odcestoval v civilním oblečení.

„Nedovedu si představit, že by Travis něco takového udělal,“ řekla pak stanici ABC News šokovaná Kingova matka Claudine Gatesová s tím, že se svým synem byla v kontaktu před několika dny.

Severní Korea zatím mlčí

Aktuální Kingův osud je nejistý. Pentagon předpokládá, že je v severokorejské vazbě, Pchjongjang se zatím k jeho případu oficiálně nevyjádřil. King je nyní zřejmě jediným Američanem zadržovaným v KLDR.

Americké ministerstvo zahraničí občanům USA zakazuje vstupovat do Severní Koreje kvůli vážnému riziku zatčení a dlouhodobého zadržování. Zákaz byl vydán poté, co severokorejské úřady zatkly amerického studenta Otto Warmbiera, jenž byl v zemi na turistickém zájezdu. Warmbier zemřel v roce 2017 jen několik dní po propuštění a návratu do USA v kómatu.

Všechny exkurze ve vesnici Pchanmundžom byly až do odvolání zrušeny na žádost Velitelství OSN, které dohlíží na dodržování klidu zbraní mezi oběma znepřátelenými státy na Korejském poloostrově.

USA jsou v našem dostřelu. Snímky ukazují stotisícovou manifestaci v KLDR

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám