Hlavní obsah

Rusko už nemá v Tbilisi vojenské velitelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Rusko v sobotu předalo sídlo hlavního velení své armády v gruzínské metropoli Tbilisi do rukou gruzínských úřadů. Kasárna vyklidilo zbývajících 340 příslušníků ruské armády, a z gruzínského hlavního města tak po více než 200 letech zmizelo regionální ruské vojenské ústředí.

Článek

Ruští vojenští představitelé a jejich gruzínští kolegové dnes podepsali oficiální protokol, jenž převádí kasárna pod gruzínskou kontrolu. "Je to historický okamžik, protože už nebudeme mít v metropoli ruské armádní velení," prohlásil náměstek gruzínského ministra obrany Levan Nikolejšvili. "Je to vítězství, na němž pracoval celý náš národ," dodal.

Patnáct důstojníků z tbiliského velení zůstane v Gruzii až do uzavření posledních dvou ruských základen v zemi, které se nacházejí v Achalkalaki na jihu a v černomořském přístavu Batumi. Důstojníci budou působit v Batumi.

Gruzie a Rusko se po měsících problematických jednání loni dohodly, že se Rusko stáhne ze svých zbývajících dvou základen na území Gruzie do října 2008.

Vztahy mezi oběma zeměmi se v poslední době radikálně zhoršily. V září gruzínské úřady krátce zadržely čtyři ruské důstojníky, které obvinily ze špionáže. [celá zpráva] Moskva odpověděla dopravní a poštovní blokádou a pronásledováním gruzínských přistěhovalců v Rusku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko pozastavuje stahování vojáků z Gruzie

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že pozastavilo stahování vojáků ze dvou základen v Gruzii, odkud mají vojáci odejít do konce roku 2008. Reaguje...

Výběr článků

Načítám