Hlavní obsah

Rusko se rozloučilo se zbrojařskou legendou, pohřbilo Michaila Kalašnikova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iževsk

V ruském Iževsku byl ve čtvrtek pohřben Michail Kalašnikov, autor legendární útočné pušky AK-47. Smuteční ceremonie se kromě rodiny, jeho spolupracovníků a známých zúčastnil také ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Kalašnikov zemřel v pondělí 23. prosince. Bylo mu 94 let.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Michail Kalašnikov na snímku z roku 2006 s posledním modelem své útočné pušky

Článek

"Dnes se s ním loučíme, ale těžko můžeme souhlasit se slovy, že Kalašnikovova éra končí. Není tomu tak," řekl Rogozin.

"Škola ruských výrobců zbraní, kterou založil, nese jeho jméno a bude žít i nadále. Bude stále šířit slávu ruských zbraní," dodal. Po vystoupení všech řečníků drželi přítomní za zesnulého minutu ticha.

Kalašnikov si získal celosvětový věhlas jako tvůrce nejrozšířenější automatické pušky. Počet "kalašnikovů", originálů i kopií, se odhaduje na 100 miliónů kusů.

Foto: Natalia Kolesnikova, ČTK/AP

Michail Kalašnikov na snímku z roku 2009 při oslavě svých devadesátých narozenin

V Iževsku je i továrna, kde se po desetiletí Kalašnikovovy zbraně vyrábějí. Jsou oceňovány díky jednoduchosti obsluhy, obdivuhodné trvanlivosti i nízké ceně.

Slavný vynálezce zemřel po dlouhé, nespecifikované nemoci. [celá zpráva]

V poslední době trpěl různými zdravotními problémy. Před měsícem, 17. listopadu, byl v Iževsku hospitalizován na jednotce intenzivní péče. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám