Hlavní obsah

Britové testovali jaderný systém Trident. Raketa jim spadla jen pár metrů od ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zkušební odpal rakety Trident II D5 z britské ponorky HMS Vengeance skončil 30. ledna neúspěchem. Raketa odpálená z vod u Floridy dopadla záhy do moře, a neskončila tak v jižním Atlantiku u západního pobřeží Afriky, jak měla. Je to už druhý neúspěšný testovací odpal této rakety v řadě.

Foto: Profimedia.cz

Odpal rakety Trident II D5

Článek

Proč raketa selhala, není jasné. Měla uletět devět tisíc kilometrů na jihovýchod, ale místo toho zamířila zpět směrem k USA a pak se zřítila do moře.

Vysoký představitel námořnictva řekl listu The Sun, že raketa selhala za letu krátce poté, co byla vypálena z ponorky pod hladinou. Zřejmě selhaly motory prvního stupně. Podle Sunu raketa, která může nést jadernou hlavici, dopadla jen několik metrů od ponorky, která ji vystřelila.

Britské ministerstvo obrany přiznalo, že při posledním testu došlo k anomálií, zdůraznilo však, že systém raket Trident je „ten nejspolehlivější zbraňový systém nad světě“, protože bylo provedeno přes 190 úspěšných testů všech verzí raket Trident. Systém odstrašení je podle něj efektivní.

Američané plánují rozmístit v Británii jaderné zbraně. Kvůli Rusům

Amerika

Tento typ rakety, jež je ve výzbroji britského námořnictva, selhal už při minulém testu v červnu 2016. Británie testuje rakety Trident, které tvoří základ jejího jaderného arzenálu, velmi málo, protože jedna přijde na 17 milionů liber (505 milionů korun).

Balistická raketa UGM-133 Trident II D5 má dolet až 24 tisíc kilometrů a pohybuje se rychlostí 24krát vyšší, než je rychlost zvuku. Další selhání této rakety, kterou používá i americké námořnictvo, představuje podle BBC problém pro výrobce Lockheed Martin.

Výbuch hlavice ruské střely vytvořil obrovský kráter

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám