Hlavní obsah

Zbraně za potraviny. Rusko prý chystá výměnu s KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bílý dům má nové důkazy o tom, že Rusko chce získat zbraně a munici ze Severní Koreje výměnou za potraviny, napsala agentura AP. Podle USA je možné, že se obchod uskuteční.

Foto: Profimedia.cz

Nakládání obilí v Ruskem okupovaném ukrajinském Melitopolu

Článek

„V rámci navrhované dohody by Rusko obdrželo od Pchjongjangu více než dva tucty druhů zbraní a munice,“ uvedl John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti USA. Rusko se podle jeho slov snaží vyslat delegaci do Severní Koreje a nabízí KLDR „jídlo výměnou za munici“.

Administrativa již dříve s odkazem na zpravodajské informace sdělila, že Írán v létě prodal Rusku stovky útočných bezpilotních letounů a že Wagnerova skupina, soukromá ruská vojenská společnost, převzala dodávky zbraní ze Severní Koreje, aby pomohla posílit své členy, kteří bojují s ruskými jednotkami na Ukrajině.

Ministr zahraničí Antony Blinken minulý měsíc uvedl, že americké zpravodajské služby naznačují, že Čína zvažuje poskytnutí zbraní a munice Rusku, ačkoli úředníci Bílého domu uvedli, že ještě neviděli důkazy o tom, že Peking zbraně dodá.

USA uvalily sankce na Slováka za pokus prodat zbraně z KLDR do Ruska

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám