Hlavní obsah

Rusko dál proniká do Sahelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vůdce čadské junty Idriss Déby přijel do Moskvy, kde ho ve středu přijal ruský prezident Vladimir Putin. Probírali spolu bezpečnost v Čadu a oznámili, že se rozšíří smlouva o vzájemné spolupráci. Podle Institutu pro studium války to ukazuje, že Rusko chce dále rozšířit svou přítomnost v zemích subsaharské Afriky.

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání se šéfem čadské junty Idrissem DébymVideo: Reuters

 
Článek

V čadské delegaci byl i ministr pro ozbrojené síly, záležitosti veteránů a válečné oběti Dago Jakuba, který jednal s náměstky ruského ministra obrany Alexandrem Fominem a Junusem-bekem Jevkurovem. Probírali vzájemnou vojenskou spolupráci a regionální bezpečnost a co v tomto ohledu mohou společně udělat, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Oba ruští náměstci se předtím sešli s ministrem obrany Nigeru Salífou Modim. Podle ISW Rusko také jedná se Středoafrickou republikou o vybudování ruské základny v zemi.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s šéfem čadské junty Idrissem Débym

V Africe se Moskva soustředí především na subsaharské země, které byly dříve francouzskými koloniemi, což je případ Čadu, Mali, Burkiny Fasso a Nigeru.

Kreml se snaží upevňovat a rozšiřovat své pozice ve střední Africe

Svět

Afrikanskij korpus

Na síti Telegram se ve středu objevily fotografie, jež zachycují, jak do Burkiny Fasso dorazila stovka vojáků ruského Afrického sboru. Jednotky, jejichž název (Afrikanskij korpus) nápadně připomíná jméno jednotek nacistického Německa bojujících v Africe (Deutsches Afrikakorps), mají bojovat proti terorismu a chránit exekutivu. Do země má přijet ještě dalších 200 Rusů, zveřejnil samotný sbor.

Africký sbor, který vystřídal Wagnerovu skupinu, spadá pod Junuse-beka Jevkurova, uvedl ruský kanál Afrinz.ru. Heslem korpusu je „Naše profese – válka. Buď s námi na libovolném kontinentu“.

Plyne z něj, že skupina není určena výlučně pro operace v Africe.

Zapomeňte na Prigožina, teď to řídíme my. Delegace ruských siloviků navštívila Afriku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám