Hlavní obsah

Ruská média přiznala, že pod tlakem odstranila články o údajném Putinově paláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Několik ruských médií v úterý oznámilo, že pod nátlakem úřadů odstranilo články o výsledcích protikorupčního pátrání opozičníka Alexeje Navalného a jeho týmu. Některé smazané texty pojednávaly o honosné rezidenci, kterou si podle Navalného nechal ruský prezident Vladimir Putin tajně a díky důmyslnému korupčnímu schématu vystavět na černomořském pobřeží. Informovala o tom agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Navalný ukázal v dokumentu údajnou Putinovu luxusní rezidenciVideo: Alexej Navalnyj

 
Článek

Nejméně sedm médií - stanice Echo Moskvy a Dožď nebo weby Meduza, Znak, The Village, Bumaga a Svobodnyje novosti - uvedlo, že obdrželo upozornění od ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor s žádostí o smazání desítek materiálů. Portál Meduza upřesnil, že žádosti vyhověl pod pohrůžkou zablokování svého obsahu na ruském území. Roskomnadzor se k žádosti nevyjádřil.

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Evropa

Podle dotčených médií cenzurní úřad v rozeslaném upozornění uvedl, že články musejí být smazány, poněvadž šíří materiály organizace, která je v Rusku zakázaná na základě zákona o extremismu. Mezi extremistické organizace ruský soud v loňském roce zařadil jak Navalného síť regionálních štábů, tak jeho Fond boje proti korupci. Právě ten v minulém roce uveřejnil na youtube dokumentární film s názvem Putinův zámek o prezidentově údajné černomořské rezidenci.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do údajného Putinova paláce u Černého moře

Snímek se stal hitem a má již přes 121 milionů zhlédnutí. Kreml popírá, že by černomořské sídlo patřilo Putinovi.

Navalnyj je v současné době ve vězení, kde si odpykává zhruba 2,5 roku vězení kvůli porušení podmínky dřívějšího rozsudku za údajnou zpronevěru.

Pětačtyřicetiletý opoziční předák označil své věznění za politicky motivované a Evropský soud pro lidská práva považuje jeho proces za nespravedlivý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám