Hlavní obsah

Rtuť z opuštěné sibiřské chemičky může způsobit další „Černobyl”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Opuštěná chemická továrna ve městě Usolje-Sibirskoje v Irkutské oblasti na Sibiři by mohla způsobit ekologickou katastrofu srovnatelnou s havárií v černobylské jaderné elektrárně. V rozhovoru poskytnutém listu Izvestija na to upozornila Světlana Radionovová, šéfka státního úřadu na ochranu přírody Rosprirodnadzor. Největší hrozbou je podle jejích slov zamoření rtutí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odstavená továrna na Sibiři může být druhým Černobylem, varují úřadyVideo: Reuters

 
Článek

Chemička Usoljechimprom, kde se vyráběl chlór a další chemikálie, zastavila výrobu po bankrotu v roce 2017. V jejím objektu ale podle Radionovové, která ji nedávno navštívila, dodnes zůstává v nezajištěném stavu množství nejrůznějších toxických látek, které by mohly znečistit velkou sibiřskou řeku Angaru.

„Je to velký chemicky nebezpečný podnik, který je v polorozbořeném stavu. Nedbalí majitelé z něho vyčerpali poslední zdroje a opustili ho,” řekla šéfka Rosprirodnadzoru. „V budovách závodu jsou skladovány nádoby s nebezpečnými látkami, z nichž některé jsou pod tlakem. Co v nich je, nikdo neví,“ dodala.

Viděla tam velké znečištění rtutí, a proto je prostor potřeba dekontaminovat. Rtuť se využívala při amalgámové elektrolytické výrobě chloru. V Česku tímto způsobem vyráběla chlor neratovická Spolana. Metodu nemůže používat od roku 2017.

Radionovová přitom poukázala na to, že poblíž teče řeka Angara a hrozí její znečištění: „Fakticky jde o území ekologické katastrofy. Musí se jednat teď hned, jinak budeme mít takový další 'Černobyl',” uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám