Hlavní obsah

Rodiče se nemohli ani rozloučit s mrtvou dcerkou kvůli drsnému protipotratovému zákonu v Kentucky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediné, co Heather a Nick Maberryovi chtěli, když se dozvěděli krutou diagnózu své nenarozené dcerky, bylo, aby se s ní mohli alespoň rozloučit. Kvůli přísným protipotratovým zákonům, které zavedl americký stát Kentucky, jim ani toto nebylo dopřáno. Informoval o tom server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze zastánců protipotratového zákona, republikán Randy Bridges přichází do Kapitolu v Kentucky přehlasovat veto kentuckého guvernéra (13. dubna 2023). V Kentucky tak vstoupil v platnost jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v USA.

Článek

Šťastná událost se pro Maberryovi změnila v noční můru během letošního dubna, kdy byla Heather v pátém měsíci těhotenství, uvádí server. Tehdy lékaři zjistili, že jejich nenarozená dcerka Willow trpí anencefalií – tedy, že jí chybí hlavní část mozku.

Tato krutá diagnóza znamená jediné – dítě se buď narodí mrtvé, nebo zemře několik hodin po porodu. Maberryovi se rozhodli těhotenství předčasně ukončit, jenže velice přísný protipotratový zákon, který Kentucky nedávno zavedlo, neumožňuje provést interrupci v případě, že je zjištěno tělesné postižení. Ani tak vážné, jako je anencefalie.

Manželé se tedy rozhodli vycestovat do státu, který potraty umožňuje. Narazili však na bariéru, která pro ně byla, stejně jako pro řadu lidí, kteří by chtěli odjet nechat si provést potrat do jiného státu, nepřekonatelná. Cestu a zákrok nepokrývalo jejich pojištění.

Maberryovi se tedy rozhodli zkusit vybrat peníze prostřednictvím organizací, jež právo na potrat podporují. Jenže se jim nepovedlo vybrat dostatečně vysokou částku. Nakonec našli kliniku v Chicagu, která se zákrok uvolila provést.

Heather Maberryová toužila se se svou dcerkou alespoň rozloučit. S manželem si proto přáli vyvolat předčasný porod. Jenže to by manžele stálo desítky tisíc dolarů, které neměli. Proto museli souhlasit s levnější dilatací s kyretáží - metodou, při které je odstraněn celý obsah dělohy včetně zárodku, který nezůstane neporušen. Nemocnice ho pak manželům nevydala, když chtěli s nenarozenou dcerou uspořádat důstojné rozloučení.

Proceduru pak žena popsala jako „noční můru“ a „nejhorší bolest vůbec“. „Chtěla jsem, aby porod vyvolali. Abychom si ji mohli pochovat, abychom ji spatřili, abychom měli jednu jedinou vzpomínku,“ popsala Heather. „Nikdy se nedozvíme, jak vypadala. Nikdy se nedozvíme, jaké to bylo, držet ji v náručí,“ dodala.

O svém případu se rozhodla veřejně mluvit proto, že doufá, že podobné příběhy přinutí zákonodárce státu Kentucky, aby přehodnotili svůj postoj a zmírnili protipotratový zákon tak, aby bylo umělé přerušení těhotenství umožněno alespoň pro plody, u kterých bude zjištěno tělesné postižení. A aby bylo možné ho provést s možností důstojného rozloučení.

Nejvyšší soud v USA zrušil právo na potrat. Tragický omyl, kritizuje to Biden

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám