Hlavní obsah

Nejvyšší soud v USA zrušil právo na potrat. Tragický omyl, kritizuje to Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký nejvyšší soud v pátek zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Demonstrati v USA slaví zrušení práva na potrat

Článek

To, že se nejvyšší soud, v němž nyní převažují konzervativní členové, rozhodl verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená sice, že budou interrupce automaticky považované za nelegální, ale rozhodování o nich bude na jednotlivých státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina amerických států interrupce zakáže.

Biden: Je to výsledek extremistické ideologie 

Prezident Joe Biden považuje rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o zrušení práva na potrat za tragický omyl a výsledek extremistické ideologie. Ministerstvu zdravotnictví a sociálních služeb nařídil, aby podniklo kroky k zajištění toho, aby potraty a antikoncepce byly k dispozici „v co největší možné míře“. Bidenova administrativa plánuje chránit právo cestovat do jiného státu na potrat.

„Zdraví a život žen v našem národě jsou nyní ohroženy,“ řekl Biden a pokračoval: „Nenechte se mýlit. Toto rozhodnutí je vyvrcholením záměrného úsilí po celá desetiletí narušit rovnováhu našeho práva.“

Biden zdůraznil, že je to poprvé, kdy soud zrušil ústavní právo, a nazval to „smutným dnem pro soud a pro zemi“.

„Voliči musí dát najevo svůj názor,“ řekl prezident a vyzval je, aby zvolili kandidáty, kteří obnoví právo na potrat na kongresové a místní úrovni. „Letos na podzim je tento rozsudek na volebním lístku. Osobní svobody jsou na hlasovacím lístku. Právo na soukromí, svobodu, rovnost, to vše je na hlasovacím lístku.”

Celostátní právo na potrat pochází z verdiktu v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973. Podle AP nyní soud rozhodl v rozporu s vůli většiny Američanů, kteří si podle průzkumů přejí, aby bezmála půl století starý verdikt zůstal v platnosti.

Foto: Mary F. Calvert, Reuters

Zastánci práva na potrat reagují poté, co ho soud v USA zrušil

To, že se nejvyšší soud chystá ochranu práva na potrat zrušit, naznačil únik předběžného stanoviska už v květnu. Soudce Samuel Alito v pátečním odůvodnění napsal, že soud je toho názoru, že verdikt musí být zrušen.

„Ústava se nezmiňuje o potratu a žádné takové právo není chráněno žádným ústavním ustanovením,” napsal Alito. Podle jeho výroku mají o věci potratů rozhodovat politické složky, nikoli soudy.

Se zrušením v devítičlenném soudu nesouhlasili tři liberální soudci Stephen Breyer, Sonia Sotomayorová a Elena Kaganová. Jsme zarmouceni kvůli milionům amerických žen, které dnes ztratily základní ústavní ochranu, napsali ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám