Hlavní obsah

Dvojice Australanů byla odsouzena za stovky případů zneužití dětí, jeden z nich pracoval ve školce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský soud poslal na desítky let do vězení dvojici mužů, které shledal vinnými ve stovkách případů sexuálního násilí na dětech. Jejich oběťmi byli i rodinní příslušníci nebo děti ze školky, kde jeden z mužů pracoval. Dle policie jde o jeden z nejhorších případů v historii země.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvojici mužů, jež byla v době zločinů v partnerském vztahu, policie zatkla v červnu 2020, píše deník The Guardian. Starší z mužů, kterému je třicet let, pracoval ve školce, kde dvojice hledala své oběti. Soud v Sydney jej odsoudil k 37 letům vězení, přičemž podmínečně propuštěn může být nejdříve po 26 letech, 26 let vězení dostal jeho o pět let mladší spolupachatel, který může být podmínečně propuštěn nejdříve po 16 letech.

Ke stovkám případů vážného sexuálního zneužití dětí, včetně násilného znásilnění velmi malých dětí, se dvojice přiznala už v březnu 2022. Konkrétně byl starší z mužů shledán vinným ve 248 případech, včetně 195 sexuálních aktů s 27 různými dětmi. Mladší muž se pak dopustil 106 trestných činů na sedmi dětech, z nichž některé byly jeho příbuznými.

Dehumanizace obětí

Soudkyně Sarah Hopkinsová uvedla, že se muži chovali podle predátorského a trvalého vzorce, kterým své oběti dehumanizovali jako „hračky“. Doba trvání a vážnost jejich zločinů ji dle jejích slov vedly k ignorování jejich relativně nízkého věku při výměře trestu, který dle ní musí odrážet „opovržení“ komunity pro takové činy a potřebu od nich odradit. To se týká především mladšího z dvojice pachatelů, který byl v době některých ze zločinů ještě mladistvý.

Skautský vedoucí odsouzený za zneužívání dětí na svobodě neobstál. Zbytek trestu si musí odpykat

Krimi

Starší z mužů byl v červnu 2017 zaměstnán ve školce, načež pořídil stovky fotek a videí tamních dětí, na některých z nich jim nadzvedával oblečení. Zneužívání dětí ze školky bylo odhaleno, když si jeden z chlapců postěžoval rodiči, že ho tento muž políbil na rty a rád se mu „koukal na zadek“. Pachateli bylo následně zakázáno pracovat s dětmi a ve školství a v lednu 2019 školku opustil.

Po zatčení obou mužů u nich policie našla statisíce záběrů zneužívání dětí. Starší z mužů se přiznal, že pořízené materiály sdílel na internetu a že spolupracoval se sítí podobně smýšlejících osob, jejíž rozsah je nadále neznámý.

Velitelka vyšetřovatelů australské policie Kate Ferryová uvedla, že zatčení mužů odhalilo jeden z nejhorších případů, jaký Austrálie kdy viděla. „Kriminální chování těchto dvou mužů je snad nejznepokojivější reprezentací toho, čeho jsou sexuální delikventi na dětech schopni. Jde o systematické sexuální zneužívání dětí trvající mnoho let napříč geografickými lokacemi lidmi, kterým bylo svěřeno tolik odpovědnosti,“ řekla.

V Austrálii zadrželi muže, který sexuálně zneužil 91 dětí. Celkem šlo o 1623 případů

Svět

V dětství byli též zneužiti

Oba odsouzení uvedli, že byli jako děti sami sexuálně zneužiti. Starší z mužů byl navíc obětí extrémního ponižování, které bylo údajně natočeno a sdíleno na internetu. Tento muž také vyjádřil lítost nad svými činy. „Popletl jsem si lásku, péči, důvěru a náklonost se zneužíváním,“ napsal v dopise soudu.

Soudkyně Hopkinsová uvedla, že jeho lítost zaznamenala, ale její rozhodnutí neovlivnila. Podle soudních znalců totiž starší z mužů vykazuje znaky narcismu, pedofilie a poruch empatie a je u něj velké riziko recidivity. Nejenže by tedy už nikdy neměl mít přístup k dětem, ale pravděpodobně je také vhodným kandidátem na antilibidní terapii neboli „chemickou kastraci“.

Oba odsouzení jsou v současnosti drženi v ochranné vazbě, protože ve vězení byli údajně sexuálně a fyzicky napadeni.

FBI vypátrala skoro 200 obětí obchodu se sexem, 59 z nich jsou děti

Amerika

Výběr článků

Načítám