Hlavní obsah

Režisér slavnostního zahájení olympiády skončil kvůli vtipkování o holocaustu

Tokio

Režisér zahajovacího ceremoniálu tokijské olympiády Kentaro Kobajaši byl ve čtvrtek odvolán. Na veřejnost se totiž dostalo video z devadesátých let, kde si utahuje z holocaustu.

Foto: ČTK/AP

Kentaro Kobajaši

Článek

„Zjistili jsme, že pan Kobajaši ve svém vlastním představení použil frázi, která zesměšňuje historickou tragédii,” řekla ředitelka organizačního výboru tokijské olympiády Sieko Hašimotová a omluvila se za to.

Kobajaši ve skeči starém 23 let se svým kolegou předváděli, že jsou dětskými baviči. Kobajaši se pak podle stanice BBC obrátil na svého kolegu a o papírových panenkách na scéně řekl: „To jsou ty z doby, kdy jsi řekl, pojďme si hrát na holocaust.“

Japonci jsou k nakaženým olympionikům nemilosrdní

Svět

Kobajaši uznal, že to byla chyba: „Zábava by neměla vést k tomu, že se někteří lidé budou cítit nepříjemně. Chápu, že můj hloupý výběr slov v té době byl špatný, a lituji ho.“

Další z řady skandálů

Je to další v řadě skandálů provázejících olympiádu. Z tvůrčího týmu před pár dny odešel skladatel hudby Keigo Oajamata, když se ukázalo, že šikanoval spolužáka. V březnu musel odejít kreativec Hiroši Sasaki, který o obézní komičce Naomi Watanabeové řekl, že by mohla vystupovat jako olympijské prasátko.

Už v únoru musel z čela organizačního výboru odejít Joširo More, který si stěžoval, že ženy na schůzích výboru moc mluví a zabírá to moc času. Nahradila ho Hašimotová.

Slavnostní ceremoniál na olympiádě bez diváků má být mnohem komornější.

Hotel v Tokiu chtěl kvůli covidu oddělit Japonce od cizinců. Vzápětí se omluvil

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám