Hlavní obsah

Radikálové napojení na Islámský stát chtěli v Keni útočit antraxem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Afričtí radikálové napojení na Islámský stát plánovali v Keni rozsáhlý biologický útok na civilní obyvatelstvo. Na několika veřejných místech v zemi měli v úmyslu rozsít spory antraxu, tedy smrtonosné bakterie, která napadá plíce, střeva a kůži. S odkazem na keňského policejního šéfa Josepha Boinneta o tom informovala CNN.

Foto: Reuters

Při manipulaci s bakteriemi antraxu je na místě mimořádná opatrnost. Ilustrační foto

Článek

„Podezřelí plánovali rozsáhlé teroristické útoky podobné tomu, k němuž došlo v nákupním středisku Westgate Mall,“ potvrdil Boinnet. Luxusní obchodní centrum Wesgate Mall v roce 2013 přepadli teroristé a pozabíjeli tam 67 lidí. [celá zpráva]

Policie už v souvislosti s plánovanými biologickými útoky zadržela dva lidi v Keni a jednoho v Ugandě. Šlo o studenta medicíny Muhammeda Abdi Aliho, jeho ženu a přítele jmenované dvojice. Po dalších dvou zdravotnících policie v souvislosti s přípravou útoků stále pátrá.

Podezřelí byli podle keňských úřadů členy teroristické organizace, která působí také v Somálsku, Libyi a Sýrii. Její jméno ale neuvedly.

„V síti (teroristů) působili lékařští experti, kteří měli pomoci rozšířit prostřednictvím antraxu na území Keni biologickou nákazu,“ řekl dále generální inspektor keňské policie Joseph Boinnet CNN.

Detektivové mají 30 dní

Keňský soud povolil protiteroristické jednotce policie, aby hlavního podezřelého Muhammeda Abdiho Aliho ponechala třicet dní ve vyšetřovací vazbě. Tolik času tedy detektivové mají na to, aby rozpletli celou teroristickou chobotnici.

V Keni tradičně útočí milice Aš-Šabáb ze sousedního Somálska, v poslední době se ale v zemi snaží získat vliv také Islámský stát, který okupuje části Sýrie a Iráku. Na výcvik tam už podle úřadů odjelo nejméně dvacet Keňanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež odsoudil teror ve jménu boha

Papež František ve čtvrtek v keňském Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté páchající neospravedlnitelné barbarské...

Výběr článků

Načítám