Hlavní obsah

V Keni identifikovali čtyři z útočníků na centrum Westgate, odhalila je kamera

Nairobi

Keňská armáda potvrdila jména čtyř mužů, kteří se podíleli na zářijovém útoku na nairobské nákupní středisko. O život tehdy přišlo přes 60 lidí. Původně se uvádělo, že se útoku zúčastnilo deset až patnáct střelců. Keňská policie v sobotu oznámila, že se na útoku podílelo čtyři až šest osob.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Keňští vojáci zasahují v centru Westgate

Článek

Čtveřice mužů byla identifikována s pomocí záběrů z bezpečnostních kamer v centru Westgate. Armádní mluvčí řekl, že jde o Abu Baaraa al-Sudaniho, Omara Nabhana, Khattaba al-Keneho a Umayra, jak už ráno oznámila soukromá televize v Nairobi. „Potvrzuji, že to jsou jména těch teroristů,“ sdělil později mluvčí.

Televize získala a odvysílala záběry, na nichž je vidět ozbrojené muže pomalu procházející centrem. Jeden z nich měl kalhoty umazané od krve, ale sám nekulhal. Záběry jsou z odpoledne 21. září. Útok, který trval tři dny, začal v poledne toho dne a v době, z níž záběry pocházejí, už bylo na místě mnoho mrtvých.

K akci se přihlásila somálská islamistická skupina Šabáb. Motivem byla podle ní keňská účast na mezinárodní operaci proti Šabábu v Somálsku. Velitel keňské policie David Kimaiyo v sobotu v televizi řekl, že podle informací, které mají k dispozici vyšetřovatelé nyní, ve Westgate útočilo komando složené ze čtyř až šesti lidí.

O teroristech zatím jen kusé informace

O identifikovaných mužích se ví zatím jenom málo. Matt Bryden, který v minulosti vedl monitorovací skupinu OSN pro Eritreu a Somálsko, oznámil, že Al-Kene a Umayr jsou známí členové keňské formy hnutí Šabáb, skupiny, která si říká Hidžra.

Nabhan by podle něj mohl být spřízněn s jedním z kdysi nejhledanějších operativců Al-Káidy Saleha Aliho Saleha Nabhana. Byl považován za jednoho z organizátorů teroristických útoků na velvyslanectví v Keni a Tanzanii, při nichž roku 1998 zahynulo na 250 lidí. Před čtyřmi lety ho zabilo v somálském pobřežním městečku Barawe komando amerického námořnictva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám