Hlavní obsah

Putin už brzy navštíví Severní Koreu, doufá Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin by mohl navštívit Severní Koreu. Prozradil to v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že cesta by se mohla uskutečnit už v dohledné době. „Vladimir Putin má platné pozvání na oficiální návštěvu Pchjongjangu. Doufáme, že se taková návštěva uskuteční, že ruský prezident (Severní Koreu) v dohledné době navštíví,“ citovala ruská agentura TASS Putinova mluvčího.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin na snímku ze září 2023

Článek

„Načasování takové návštěvy bude dodatečně dohodnuto diplomatickou cestou,“ podotkl k možné cestě ruského prezidenta Peskov.

Zároveň nevyloučil, že ruský prezident se už nyní setká se severokorejskou ministryní zahraničí Čche Son-hui, která je právě na návštěvě Moskvy. „Takové setkání nevylučujeme. Budeme vás informovat,“ dodal Putinův mluvčí.

Rusko použilo na Ukrajině severokorejské KN-23. Čeho jsou schopny?

Válka na Ukrajině

Náš nejbližší soused

Mluvčí Kremlu rovněž řekl, že Moskva má v plánu spolupráci s Pchjongjangem dále prohlubovat. „Severní Korea je náš soused, náš nejbližší soused, náš partner, se kterým rozvíjíme a hodláme dále rozvíjet partnerství ve všech oblastech,“ řekl Peskov. „Dialog na všech úrovních bude s KLDR pokračovat,“ zdůraznil Peskov.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší severokorejský vůdce Kim Čong-il a ruský prezident Vladimir Putin na snímku z roku 2000

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozval Putina k návštěvě své vlasti během cesty do Rusko loni v září. Tehdy Peskov vzkázal, že šéf Kremlu zatím cestu do KLDR neplánuje.

Putin navštívil Pchjongjang naposledy v roce 2000, když se setkal s otcem Kim Čong-una Kim Čong-ilem.

Vítejte, soudruhu. Video jak ze sedmdesátek ukazuje Šojgua na návštěvě KLDR

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám