Hlavní obsah

Vítejte, soudruhu. Video jak ze sedmdesátek ukazuje Šojgua na návštěvě KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu zavítal do Severní Koreje, aby podle svých slov prohloubil obrannou spolupráci mezi oběma zeměmi. Na letišti ho přivítalo značné zastoupení snad všech severokorejských armádních složek a obrovský plakát s nápisem: „Vítejte, soudruhu ministře obrany Ruské federace!“

Vítej, soudruhu: Ruský ministr obrany Šojgu přiletěl do KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Šojgu přijel do Severní Koreje v úterý v noci. Stojí v čele ruské vojenské delegace, která dorazila na oslavy 70. výročí uzavření příměří mezi oběma korejskými státy. V KLDR jsou přítomni také čínští představitelé. Jde o první velkou návštěvu v zemi po koronavirové pandemii, informuje agentura Reuters.

Oficiální videa z návštěvy se začala šířit na sociálních sítích. Mnohým výrazně připomněla atmosféru dob dávno minulých. „Někdo by si mohl myslet, že toto video je ze 70. let. Ve skutečnosti bylo ale natočeno dnes, když Šojgu přijel do Severní Koreje, aby se ‚podělil o své zkušenosti‘,“ napsal v úterý večer poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na svůj Twitter.

Foto: Reuters

Vítej, soudruhu: Ruský ministr obrany Šojgu přiletěl do KLDR.

Sergej Šojgu se v rámci své několikadenní návštěvy setkal se severokorejským ministrem obrany. „Jsem přesvědčený, že dnešní rozhovory přispějí k posílení spolupráce mezi našimi obrannými resorty,“ nechal se Šojgu slyšet po setkání. Vyjádření zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šojgu přiletěl do KLDR.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šojgua přivítal ministr obrany KLDR Kang Sun Nam.

Šojgu podle armádní televize Zvezda uvedl, že „od prvních minut cítil péči a pozornost korejských přátel“. Při jednání se svým severokorejským protějškem Kang Sun Namem dále poznamenal, že KLDR je významným partnerem Ruska, „se kterým nás spojuje společná hranice a bohatá historie spolupráce“. Šojgu vyjádřil přesvědčení, že jednání přispějí k posílení spolupráce mezi rezorty obrany obou zemí.

Výročí dosud platného příměří, které ukončilo boje v korejské válce z let 1950 až 1953, připadá na čtvrtek. Technicky jsou Severní a Jižní Korea ale stále ve válce, protože po příměří nenásledovalo uzavření mírové smlouvy. Součástí oslav má být vojenská přehlídka v severokorejském hlavní městě.

KOMENTÁŘ: Korea ukazuje riziko petrifikovaných konfliktů – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám