Hlavní obsah

Putin se sejde s čínským vůdcem, von der Leyenová zamířila do Kyjeva

Ruský prezident Vladimir Putin se na okraj summitu Šanghajské organizace pro spolupráci setká v Uzbekistánu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová zamířila do Kyjeva.

Foto: TASS, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruský prezident má se svým čínským protějškem jednat o situaci na Ukrajině, ale i o dalších mezinárodních a regionálních tématech, sdělil Kreml. Kromě toho plánuje Putin dvoustranné schůzky i s lídry Indie, Pákistánu, Turecka a Íránu.

O vývoji na Ukrajině hovořila ve středu v tradičním poselství o stavu Evropské unie předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která si jako čestného hosta do Štrasburku pozvala ukrajinskou první dámu Olenu Zelenskou. Právě s ní poté vyrazila do Kyjeva, kde má o dalších návrzích evropské pomoci hovořit s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Moskva v poslední době ve snaze zastavit postup ukrajinských vojsk naléhá na Kyjev, aby souhlasil s návratem k mírovým jednáním, uvedla ukrajinská vicepremiérka Olha Stefanišynová. Ukrajina ale dialog v současné situaci odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám