Hlavní obsah

Pumový atentát na mítinku afghánského prezidenta: 24 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 24 lidí zahynulo v úterý při pumovém útoku, který byl spáchán poblíž předvolebního shromáždění stávajícího afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního v Čárikáru v provincii Parván. Dalších 31 lidí utrpělo zranění. Prezident vyvázl z atentátu nezraněn, uvedla agentura AP s odvoláním na afghánské zdravotnické zdroje. Výbuch v úterý otřásl také Kábulem.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánské bezpečnostní jednotky na místě výbuchu v Kábulu

Článek

„Mezi mrtvými jsou ženy a děti. Vypadá to, že většina obětí pochází z řad civilistů,” řekl agentuře AP lékař místní nemocnice Kásim Sangin a dodal: „Počet obětí může stoupnout, sanitky stále ještě zasahují.“

Mluvčí guvernéra v Parváni Wahida Šahkarová uvedla, že nálož vybuchla u vstupu do areálu, kde se konal mítink. Podle sdělení úřadů spáchal útok sebevražedný atentátník na motorce.

K hnutí se nikdo nepřihlásil, ale hnutí Tálibán varovalo obyvatele, aby nechodili na předvolební shromáždění, protože se mohou stát terčem útoků. Hnutí volby naplánované na 28. října odmítá a vyzvalo k jejich bojkotu. Dodalo, že jeho bojovníci udělají vše pro to, aby volby zmařili. I poslední volby provázelo násilí a nepokoje. Obavy z útoků letos stouply, když neuspěla mírová jednání mezi USA a Tálibánem.

Další výbuch v úterý otřásl centrem afghánské metropole Kábulu. Při explozi přišly o život nejméně tři osoby, sdělila afghánská policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám