Hlavní obsah

Přimějte Rusko respektovat Chartu OSN, vyzval Michel čínského prezidenta

Aktualizováno

Šéf Evropské rady Charles Michel ve čtvrtek na schůzce s čínským prezidentem vyzval Si Ťin-pchinga, aby využil svého vlivu na Rusko a v souvislosti s Ukrajinou ho přiměl respektovat Chartu OSN. Čínský vůdce dal podle Michela jasně najevo, že Čína nedodává Rusku zbraně. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Ding Lin, ČTK/AP

Charles Michel a Si Ťin-pching při setkání v Pekingu.

Článek

„Naléhal jsem na prezidenta Sia, stejně jako jsem činil na summitu EU s Čínou v dubnu, aby využil svého vlivu a přinutil Rusko dodržovat Chartu OSN,“ řekl Michel na tiskové konferenci.

Čínský prezident uvedl, že při jednání se šéfem Evropské rady v Pekingu apeloval na politické řešení ukrajinského konfliktu. „Musíme se vyhnout stupňování napětí a prohlubování krize a usilovat o nastolení míru,“ prohlásil Si Ťin-pching podle čínské státní televize CCTV.

Peking se obdobně k ukrajinskému konfliktu vyjádřil v minulosti již několikrát. Čína, která je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy, nevyprovokovaný ruský vpád na Ukrajinu odmítá odsoudit a kritizuje sankce Západu vůči Moskvě. Čína rovněž zvýšila dovoz ruského zemního plynu, uhlí a ropy a tento týden čínské a ruské letectvo uspořádaly společné vojenské cvičení, napsala agentura AP.

Na setkání ve velkém sále lidu v čínském hlavním městě Si Michelovi řekl, že Čína bude pokračovat ve strategické komunikaci a spolupráci s Evropskou unií. Dodal, že doufá, že unijní instituce a členské státy budou Čínu vnímat „objektivně a korektně“, uvedla televize CCTV.

Čína mírní slova o koronaviru a uvolňuje restrikce

Zahraniční

Vyvarujte se studené války

Evropu přitom čínský vůdce varoval před „všemi formami nové studené války“. Takovéto způsoby myšlení a ideologické střety je třeba překonat, řekl Si Ťin-pching.

Michelova kancelář už před cestou šéfa unijních summitů do Pekingu uvedla, že návštěva se koná na pozadí napjaté geopolitické a ekonomické situace. Michel na říjnové strategické diskusi Evropské rady o vztahu EU s Čínou uvedl, že Unie nesmí být ve vztahu k Číně naivní, ale měla by se zároveň vyvarovat permanentní konfrontace.

Vztahy Číny a EU v posledních měsících komplikuje rostoucí napětí kolem Tchaj-wanu, otázka práv čínských menšin či spojenectví Pekingu s Moskvou. Ožehavým tématem je přísná čínská politika nulové tolerance vůči covidu-19, která vyvolala vlnu dlouho nevídaných protestů. Čínský prezident dnes znovu zdůraznil, že strany se nesmějí vzájemně vměšovat do svých vnitřních záležitostí.

Čínské televize cenzurují diváky v Kataru. Nemají totiž roušky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám