Hlavní obsah

Mosambická loď prchala před cholerou. Při jejím ztroskotání zemřelo přes 90 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U pobřeží Mosambiku po nedělním ztroskotání lodi utonulo nejméně 94 lidí, kteří se snažili uprchnout před nákazou cholerou, a 26 dalších osob se pohřešuje, napsala agentura Reuters s odkazem na mosambický úřad pro námořní dopravu. Zachráněno podle informací zpravodajského serveru BBC bylo pět z odhadovaných asi 130 cestujících; mezi oběťmi jsou děti.

Foto: Adrian Pourviseh, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Loď se potopila, protože byla přeplněná a nevhodná pro přepravu cestujících,“ řekl zástupce provincie Nampula Jaime Neto. Mezi oběťmi je podle něj mnoho dětí. Podle úřadů loď plula z Lungy na ostrůvek Mosambik u pobřeží.

Videa zveřejněná na síti X zachycují mnoho těl na pláži, na některých záběrech lidé nesou těla dětí. Agentuře Reuters se tato videa nepodařilo okamžitě ověřit.

Vyšetřovatelé podle Neta zjišťují příčinu lodního neštěstí, informoval deník The Guardian. Dva z pěti přeživších byli ošetřeni, uvedl. Agentura AP napsala, že pátrání po pohřešovaných pokračuje.

Skupina turistů uvázla na africkém ostrově, výletní loď je odmítla vzít zpět na palubu

Svět

Mosambik je přímořský stát v jihovýchodní Africe na pobřeží Indického oceánu. Provincie Nampula je jednou z nejhůře postižených epidemií cholery, která se od loňského ledna rozšířila do několika zemí jižní Afriky.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Projevuje se akutními průjmy, zvracením a dehydratací. Při včasném podání léků choleru lze vyléčit, v opačném případě může nakaženého usmrtit do několika hodin.

Podle dětského fondu UNICEF je současná epidemie cholery nejhorší za posledních 25 let. Od října 2023 zaznamenal Mosambik 13 700 potvrzených případů a 30 úmrtí.

U řeckého Lesbu ztroskotala nákladní loď, pohřešuje se 13 lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám