Hlavní obsah

Při výbuchu u očkovacího střediska v Pákistánu zahynulo 14 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvéta

Nejméně 14 obětí na životech si vyžádala středeční exploze u střediska očkování proti obrně ve městě Kvéta na jihozápadě Pákistánu. Uvedl to server BBC.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Islámští radikálové opakovaně útočí na zdravotníky provádějící očkování.

Článek

Výbuch nastal ráno, když se u kliniky scházeli zdravotníci.

Mezi oběťmi je několik policistů střežících zdravotníky, na které opakovaně útočí radikální islamisté odmítající očkování, protože si myslí, že jde o západní spiknutí za účelem sterilizace pákistánských dětí. Dalších 20 lidí bylo při explozi zraněno.

Pákistán a Afghánistán jsou jediné země, kde se obrna vyskytuje endemicky, to znamená, že se zde udržuje bez vlivů zvenčí.

Dětská obrna
Virové onemocnění, které se velmi snadno přenáší vodou nebo potravinami, ale také kapénkami. Způsobuje ho RNA virus ze skupiny picornavirů. Inkubační doba nemoci je obvykle jeden až dva týdny.
V drtivé většině mívá choroba jen mírný průběh. Nakažený má teploty, bolí ho hlava a břicho. Pokud ale viry napadnou mozek, může to vést k těžší formě, které má trvalé následky, většinou ochrnutí dolních končetin.
Nemoc může být i smrtelná, pokud virus ochromí například dýchací orgány. Plošně se proti ní očkuje od 60. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám