Hlavní obsah

Při atentátu v Dillí vybuchl automobil izraelského diplomata

Novinky,
Dillí
Aktualizováno

V indickém hlavním městě Dillí vybuchl v pondělí automobil izraelského diplomata. Zraněni byli dva lidé, diplomat a jeho manželka, uvedla agentura AP s odvoláním na mluvčího indického ministerstva zahraničí Sajáda Akbaruddína. Oba byli převezeni do nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát na vůz izraelského diplomata v DillíVideo: Reuters

 
Článek

Mluvčí velvyslanectví David Goldfarb dodal, že vůz vybuchl poblíž velvyslanectví v ulici Aurangzeb. Indická policie doplnila, že automobil začal hořet. Nálož na vůz umístil motocyklista a z místa ujel, než výbušnina explodovala. Policie po něm vyhlásila pátrání.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil z pokusu o atentát Írán. Ten to odmítl.

Auto vybuchlo den po čtvrtém výročí zabití tajemníka Hizballáhu Imáda Magnijáha. Zabila ho nálož v autě. Hizballáh z jeho smrti obvinil Izrael, i když ten to popíral.

Izraelské tajné služby měly informace o nebezpečí pumového útoku na svá velvyslanectví. V gruzínském Tbilisi se ale nálož podařilo zneškodnit dříve, než vybuchla. Prý byla také v automobilu. Varována byla velvyslanectví v Africe, v jihovýchodní Asii a na Kavkaze.

Foto: yfrog.com

Hořící izraelské diplomatické auto v Dillí

Úřady také varovaly izraelské turisty, aby se vyhnuli Egyptu, Turecku, Ázerbajdžánu, Gruzii, Arménii, Pobřeží slonoviny, Mauritánii a Venezuele. Není ale jasné, zda ve všech případech byly důvodem možné teroristické útoky v odvetě za smrt tajemníka Hizballáhu, nebo také špatná bezpečnostní situace v těchto zemích a případné protiizraelské nálady.

Reklama

Výběr článků

Načítám