Hlavní obsah

Prezident FIFA mi vyjednal svobodu. Aktivista z fotbalového mistrovství světa je volný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

V listopadovém duelu fotbalového mistrovství světa mezi Portugalskem a Uruguayí zaujal veřejnost italský aktivista Mario Ferri. Na trávník vběhl s duhovou vlajkou a trikem vyzývajícím k podpoře Ukrajiny a íránských žen. Jeho další osud byl až dosud neznámý. Ve čtvrtek ale stanici ESPN prozradil, že v jeho osvobození sehrál roli sám prezident Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA).

Na hřiště vběhl aktivista s duhovou vlajkou.Video: Reuters

 
Článek

Fotbalista druholigového indického klubu United Sports Club Ferri, známý jako „Il Falco“ (Sokol), osvěžil do té doby nezáživný duel Portugalska s Uruguayí. Na hřiště vběhl s duhovou vlajkou podporující LGBT komunitu a trikem s nápisy „Zachraňte Ukrajinu“ a „Respekt íránským ženám“.

Pro jeho vystoupení neměli pochopení pořadatelé, kteří ho po chvíli odchytli a odvedli. O jeho osudu se od té doby spekulovalo. Ve čtvrtek ale poskytl vyjádření televizní stanici ESPN z bezpečí svého domova v Itálii.

„(Prezident) Gianni Infantino je inteligentní. Falco je volný, žádný problém v Kataru,“ potvrdil ESPN.

Íránku nechtěli pustit v Kataru na zápas kvůli triku s obrázkem zabité Amíníové

Zahraniční

Pětatřicetiletý Ferri podotkl, že se Infantino, jenž se ve Švýcarsku narodil italským imigrantům, chtěl vyhnout diplomatickému incidentu či negativním zprávám v médiích a sám tak do Ferriho případu zasáhl a pomohl mu vyjednat svobodu.

Na kontě má 11 podobných akcí

„Když jsem předal své osobní dokumenty policii, čekal jsem asi půl hodiny, než Infantino přišel a pomohl mi,“ vyprávěl Ferri. Prezident FIFA ho údajně okamžitě poznal, protože Ferri vběhl na hřiště také na předchozích šampionátech. Podle svých slov má na kontě celkem jedenáct podobných akcí.

„Zeptal se mě, proč jsem to udělal a že Katar je pro mě velmi nebezpečné místo. Dodal ale, že má plán, jak mi pomoci. Odešel si pohovořit s některými důležitými lidmi z místní policie. Do půl hodiny jsem byl volný a mimo stadion,“ dodal Falco.

Ferri v posledních měsících působil jako humanitární pracovník na Ukrajině, odkud vozil válečné uprchlíky do bezpečí do Polska. Dodal, že ačkoli už opustil Katar, ve svých protestech bude nadále pokračovat.

„Navždy se budu snažit bojovat za nový svět. Nechci v něm žádnou válku. Chci svět v míru,“ řekl.

KOMENTÁŘ: Sport je politikum – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:
Gianni Infantino

Výběr článků

Načítám